Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SNAŽAN oporavak Norveške nakon DUBOKE recesije

  Norveški bruto domaći proizvod (BDP) snažno je porastao u trećem tromesečju, nakon duboke recesije koju je izazvala pandemija koronavirusa, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (SSB).

  Kada se isključi sektor nafte i gasa, privreda je u razdoblju od jula do septembra porasla 5,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je prema revidiranim podacima pala 6,0 procenata.

  Izmenjeni podatak za drugo tromesečje i dalje pokazuje najveći pad otkada je statistički zavod 1978. počeo da objavljuje podatke.

  Statističari ističu da je nivo aktivnosti još uvek niži nego u pretpandemijskom periodu.

  „U septembru je stepen aktivnosti još bio 2,7 odsto niži nego u januaru“, saopštio je SSB.

  Vlada je u martu zatvorila širok spektar javnih i privatnih institucija, uvodeći najopsežnija ograničenja od Drugog svetskog rata. U kasno proleće i početkom leta postupno ih je ublažila da bi ih krajem oktobra ponovo zaoštrila zbog novog talasa pandemije.

  „Zbog ograničenja rast će usporiti u mesecima koji su pred nama, a i nezaposlenost će malo porasti, ali nove dobre vesti o vakcinama još ulivaju nadu da će normalizacija privrede biti brža nego što se mislilo“, ističu u belešci klijentima analitičari Nordea Marketsa.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE