Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smrt dvojice uzbunjivača koji su ukazivali na probleme Boinga

  Uzbunjivač koji je identifikovao inženjerske probleme u kompaniji koja je Boingu isporučivala trupove putničkih aviona iznenada je preminuo u ponedeljak, javlja CBS News. Kao uzrok smrti navodi se infekcija koja se brzo širila.

  Joshua Dean bio je inspektor kvaliteta u firmi Spirit AeroSystems, koja je učestvovala u proizvodnji trupova za Boingov 737 Max. Dean je u oktobru 2022. izrazio zabrinutost zbog pogrešno izbušenih rupa na zadnjem delu aviona koje su neophodne za održavanje pritiska u kabini tokom leta.

  Deanovi advokati potvrdili su njegovu smrt. Imao je 45 godina.

  „Posedovao je ogromnu hrabrost da se zauzme za ono što je smatrao istinitim i ispravnim te pokrenuo pitanja kvaliteta i bezbednosti. Vazduhoplovne kompanije trebalo bi da ohrabre i podstiču one koji iznesu tu zabrinutost. Inače, bezbednost i kvalitet uistinu nisu glavni prioriteti ovih firmi“, dodali su advokati Brian Knowles i Rob Turkewitz.

  Boing je priznao problem s krivo izbušenim rupama u avgustu 2023. naglasivši da će, iako to „nije neposredan bezbednosni problem“, kompanija morati ponovo da pregleda i popravi sporne letelice, odlažući isporuke avioprevoznicima.

  Objava je uzrokovala pad deonica Spirita za više od 10 odsto narednog dana. Dean je radio u Spiritu od 2019, privremeno je otpušten tokom pandemije i vratio se dok ga kompanija nije trajno otpustila u aprilu 2023.

  Nedavno umro bivši Boingov menadžer za kvalitet

  Istrage koje su u toku sugerišu da je Spirit, izvorno izdvojen iz Boinga, nadgledao popravke na vratima mlaznjaka Alaska Airlinesa pre nego što se dogodio skandal s vratima koja su otpala usred leta.

  Problemi s kontrolom kvaliteta u Spiritu toliko su se pogoršali da je Boing trenutno u pregovorima o ponovnom preuzimanju kompanije kako bi poboljšao svoj nadzor nad problematičnim dobavljačem.

  Pre smrti Dean je za CBS News rekao da su mu se osvetili jer je izazvao zabrinutost zbog kvaliteta. „Ovde je neprijatelj kultura upravljanja kvalitetom Spirit AeroSystema i Boing to zna“, izjavio je Dean.

  U decembru su deoničari Spirita podneli tužbu protiv kompanije tvrdeći da investitorima nije otkrila „ozbiljne i uporne“ probleme s kvalitetom.

  Deanova smrt dolazi nekoliko sedmica nakon što je umro još jedan Boingov uzbunjivač, John Barnett, bivši menadžer za kvalitet. Patolog je utvrdio kako se u tom slučaju radilo o samoubistvu.

  Izvor: Index

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE