Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, razlog – Rusija?

  Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević smenjen je sa te funkcije.

  On je smenjen većinom glasova Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta, potvrdio je Beti izvor sa fakulteta.

  U zahtevu za smenu Ristivojevića, u koji je Beta imala uvid, navodi se da je je donosio odluke „samovoljno“, da je funkciju „koristio za ostvarivanje političkih ciljeva“ i da je nenamenski trošio sredstva.

  U zahtevu su naveli da je Ristivojević „o trošku fakulteta“ vodio studente u posetu ambasadi Rusije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

  „Bez odluke organa fakulteta, u veoma osetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog delovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posetu ambasadi Rusije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje“, navodi se u zahtevu.

  Dodaje se da je informaciju o tome hteo da objavi i na internet stranici fakulteta, rekavši navodno urednici sajta da će je smeniti ukoliko tu informaciju ne objavi. Dodaje se da je nakon toga pozvao i primio predstavnike ambasade Rusije na fakultetu.

  Nova DSS: Skandalozno

  Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović ocenio je kao „skandalozan“ predlog da se smeni dekan Ristivojević.

  Dodao je da je dekan hteo da ostvari univerzitetsku saradnju sa Rusijom i ocenio da zahtev za njegovu smenu pokazuje da „neko“ uvodi sankcije Rusiji pre nego što je to uradila sama država.

  Prema njegovim rečima, takvi predlozi pokazuju „elemente totalitarizma“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE