Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smanjena carina na kikiriki, ušteda 300.000 EUR

  Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet smanjena je na dva odsto što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

  Manja carinska stopa na uvoz kikirikija rezultat je uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

  Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto, dok je u Evropskoj uniji uvoz oslobođen ove dažbine.

  Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.

  Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije, na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini, objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

  Podseća da se u Srbiju godišnje se ukupno uveze oko 9.500 tona u vrednosti između 12 i 13 miliona evra.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE