Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NISKE plate i VISOKE cene „DIGLE“ Francusku na noge (VIDEO)

  Francuski sindikati organizovali su proteste širom Francuske zbog niskih plata, niskih socijalnih davanja i porasta cena energije i prehrambenih proizvoda, dok vlada nastavlja program reformi koji je prekinula zbog pandemije koronavirusa.

  Hiljade ljudi demonstrirale su u gradovima širom Francuske, upozoravajući predsednika Emanuela Makrona da ne pokreće ponovo program reformi koji je obustavljen tokom pandemije i da ne menja sistem penzijskog osiguranja za nezaposlene, prenosi Rojters.

  „U trenutku kada ponovo pokrećemo socijalnu akciju, značajno je pokazati da postoje ogorčenje i bes i ukazati da su socijalni problemi i dalje prisutni, čak više nego ikad“, poručio je Filip Martinez, generalni sekretar najvećeg i najuticajnijeg francuskog levičarskog sindikata CGT.

  Objasnio je da njegov sindikat protestuje zahtevajući veće plate jer radnici i dalje imaju ista primanja kao i pre pandemije, dok cene naglo rastu.

  Iv Vejrije, vođa sindikata „Radnička snaga“, ukazao je da je ovomesečno povećanje minimalne zarade od 2,2 odsto samo nastavak prethodnog inflatornog talasa i pozvao udruženja poslodavaca da započnu pregovore o povećanju plata.

  „Pitanje povećanja plata je hitno. Nedavni porast cena gasa, struje, goriva i hrane teško će pogoditi građane ove zime. Zato poručujemo vladi da nam je potrebno stvarno povećanje minimalne zarade“, rekao je Vejrije.

  Francuski ministri su u parlamentu stali u odbranu politike aktuelne centrističke vlade, navodeći da su mere pomoći radnicima preduzete zbog pandemije najveći program podrške francuskim radnicima u poslednjih nekoliko decenija.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE