Slovenija ZABRANILA plastične pribore za jelo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenija ZABRANILA plastične pribore za jelo

  Slovenačka vlada je uredbom odredila zabranu puštanja u promet nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, pa će se tako iz prodaje povući plastični pribor za jelo i štapići, tanjiri, kao i vatirani štapići, osim onih za medicinsku upotrebu.

  Zabrana se odnosi i na plastične posude za hranu i piće, lončiće od ekspandiranog polistirena i proizvode od oksorazgradive plastike.

  Uredba propisuje i označavanje nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihovu ambalažu, a označeni moraju biti i higijenski ulošci, tamponi i aplikatori tampona, vlažne maramice za ličnu negu i korišćenje u domaćinstvu, duvanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta, objavila je vlada.

  Tim oznakama potrošači moraju biti obavešteni o pravilnom načinu postupanja s otpacima od takvih proizvoda i njihovom odlaganju, o prisutnosti i udelu plastike u određenom proizvodu te negativnom uticaju na okolinu, ako se takvi proizvodi budu neodgovarajuće odlagali i zbrinjavali, navodi se u uredbi.

  Uredbom je u slovenačke propise s nešto zakašnjenja uneta uredba EU o smanjenju uticaja plastičnih proizvoda na okolinu, čiji je rok implementacije u nacionalno zakonodavstvo inače istekao 3. juna ove godine.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE