Slovenci (i dalje) neće hrvatske radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenci (i dalje) neće hrvatske radnike

  Tehnička vlada u Ljubljani predložila je zakon prema kojem bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske državljane ostalo zatvoreno još dve godine, dok privrednici smatraju da bi ta mera bila kontraproduktivna.

  Vlada Mire Cerara u ostavci u kratkom saopštenju navodi da je cilj predloženog zakona da se to pitanje uskladi sa stanjem na tržištu rada u Sloveniji, te tako obezbedi njegova stabilnost u sledeće dve godine.

  O odluci hoće li slovenačko tržište rada za hrvatske državljane ostati zatvoreno punih pet godina nakon ulaska Hrvatske u EU, Slovenija mora obavestiti Evropsku komisiju do kraja juna, prenose slovenački mediji.

  Međutim, predlog vlade izazvao je kontroverze, a bilo je drugačijih predloga i u samoj vladi, navode neki mediji.

  Slovenačka privredna komora ocenjuje da bi to bio pogrešan potez i “autogol” za Sloveniju, odnosno njenu privredu, te pozvala vladu da povuče predlog zakona, a poslanike da ga ne podrže ako dođe do glasanja.

  “Ako taj predlog bude prihvaćen, on će dve sledeće godine zapravo dodatno destabilizovati slovenačko tržište rada jer ćemo i dalje sve više zavisiti od zapošljavanja stranih državljana ako želimo da sačuvamo sadašnji razvojni zamah”, naveli su u komori, ocenivši da je predlog vlade “sporan i štetan”.

  Neki mediji, međutim, navode da je slovenačko tržište rada hrvatskim radnicima relativno nezanimljivo, jer razlike u platama nisu toliko velike kao u odnosu na zapadnoevropske zemlje.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE