SKUPA VOŽNJA u Srbiji: Evrodizel u BiH jeftiniji za 41 dinar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SKUPA VOŽNJA u Srbiji: Evrodizel u BiH jeftiniji za 41 dinar

  Evrodizel u Srbiji, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, košta 144,9 dinara za litar, što je u proseku za 15,25 odsto više nego kod ostalih zemalja regiona.

  Upitan zašto Srbija mora da drži neslavno prvo mesto po ceni evrodizela, prof. Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, odgovara da su cene dizela i TNG već duže vreme u vrhu cena u regionu.

  “Pored akciza i PDV, na visinu cene derivata utiču i druge naknade koje se plaćaju po litri derivata, a na koje se takođe obračunava PDV. Kad se sve to uračuna, dobijamo cene koje su za oko 15 odsto iznad proseka regiona kada je reč o litri dizel goriva”, kaže on.

  Istovremeno je, dodaje, prethodne nedelje litar dizela u Srbiji bio najskuplji u regionu, prvi put u prethodnom periodu. Kada je reč o ceni benzina i TNG ona je takođe iznad proseka regiona, ali je ta razlika nešto manja.

  Konkretno, benzin je za oko pet procenata skuplji kod nas u odnosu na region, ali smo opet jeftiniji od Albanije, Grčke i Hrvatske i toči se za 136,8 dinara. Računica tako pokazuje da smo jeftiniji od Grčke za skoro 36 dinara, ali smo s druge strane skuplji od BiH za 31,1 dinar.

  Auto-gas je u proseku skuplji od ostatka regiona za 14,19 odsto. Skuplji je u Grčkoj i Mađarskoj, ali je zato od nas Albanija gotovo upola jeftinija. Dok se u Srbiji prodaje za 76,7, u Albaniji je 43,07 dinara.

  Evrodizel košta 144,9, dok je u BiH najjeftiniji i prodaje se za 104,1 dakle 40,8 dinara manje, pa i ne čudi što ponovo cveta prekogranični šverc.

  Kako stvari stoje, ovog puta je izgleda glavni krivac za poskupljenje cena crnog zlata. Barel nafte je od novembra poskupeo za 47 odsto zbog formiranja zaliha u očekivanju rasta privrede u ovoj godini, pa tako i potrošnje goriva. Pre dva dana se sirova nafta tipa brent prodavala za 58 dolara za barel.

  Ovaj skok je konstantan, a samo u poslednja dva dana cene nafte skočile su za više od dva odsto. Severnomorska nafta brent porasla je za 1,30 dolara ili 2,3 odsto, na 57,65 dolara za barel.

  Rast cena na svetskom tržištu u poslednja dva meseca nije se odrazio na cene u Srbiji, ali izgleda da to sada dolazi vozačima na naplatu, jer je za našu zemlju karakterističan skok cena nafte sa odloženim efektom od mesec do dva.

  Radosavljević ne očekuje da će novo usklađivanje akciza sa rastom cena na malo u prethodnoj godini znatnije uticati na maloprodajne cene, jer ovaj novi namet neće biti veći od jednog dinara.

  S tim što vlada ima pravo da donese odluku da to povećanje odloži, ali i naftne kompanije da taj trošak prenesu na sebe i pokrivaju ga iz unutrašnjih rezervi, kako bi cene na pumpama ostale na sadašnjem nivou.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE