Skoro 2.000 prijava zbog neevidentiranja STVARNIH vlasnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skoro 2.000 prijava zbog neevidentiranja STVARNIH vlasnika

  Agencija za privredne registre podnela je, zaključno sa 30. januarom, ukupno 1.943 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv privrednih društava i drugih obveznika koji nisu evidentirali stvarne vlasnike, kaže za portal N1 direktor APR Milan Lučić.

  Do sada je, navodi, doneto ukupno 36 presuda. Lučić apeluje na sve obveznike, a pogotovo na udruženja građana, da evidentiraju stvarne vlasnike.

  Postupak je, navodi, potpuno elektronski i bez troškova, a kazne za one koji to ne učine kreću od – pola miliona dinara, pa naviše.

  U javnoj Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika koju vodi APR nalaze se podaci o pravim vlasnicima ovdašnjih preduzeća, udruženja, zadruga, fondacija, zadužbina, ustanova…

  Ako je vlasnik nekog preduzeća u Srbiji ofšor firma – stvarni vlasnik bio bi osnivač te ofšor firme i on mora da bude upisan u ovu elektronsku evidenciju.

  Do 23. aprila je stvarne vlasnike upisalo ukupno 86,53 odsto obveznika. To znači da još 22.150 firmi, udruženja i drugih obveznika to mora da učini.

  Najrevnosnije su, po ovom pitanju – zdravstvene ustanove (manje od osam odsto nije upisalo vlasnike), ali i preduzeća, gde je stvarne vlasnike upisalo njih 89,23 odsto. Najlošija situacija je kod ustanova (vlasnike upisalo 76,33 odsto) ali i udruženja, gde ovu obavezu treba da ispuni još njih 22,83 odsto, odnosno ukupno 8.038 udruženja.

  Kriminalne radnje nisu razlog

  Lučić smatra da su nemar i neobaveštenost najčešći razlozi zbog kojih firme ne prijavljuju stvarne vlasnike, dok se “verovatno u promilima” meri broj onih koji ovu obavezu izbegavaju jer su umešani u neke kriminalne radnje.

  Prekršajne kazne, navodi – zaista nisu male.

  “Minimalna novčana kazna za pravno lice je 500.000 dinara, a ide i do milionskog iznosa, dok je za ovlašćeno lice prekršajna novčana kazna od 50.000 dinara pa naviše.” Kako navodi, čak i kad sudovi presude da se plati samo minimalna kazna to je – značajan iznos.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE