Širom Srbije PEKARI dižu cene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hleb

  Širom Srbije PEKARI dižu cene

  Hleb i ostali proizvodi od brašna u Vranju, Nišu, Zrenjaninu, a i u ostalim mestima u Srbiji skuplji su za pet do deset dinara. Tu odluku pekari su doneli u dogovoru sa snabdevačima i u skladu sa porastom cena sirovina.

  Preduzeće koje hlebom snabdevaju 60 odsto tržišta u Zrenjaninu, a proizvodi i brašno, povećalo je cene za 15 odsto.

  “Osnovni razlozi za poskupljenje hleba su zato što je došlo do promena na tržištu pšenice, samim tim je brašno poskupelo kao naša osnovna sirovina i u skladu sa tim mi smo povećali cene”, kaže Srđan Brcanski, direktor marketinga i razvoja u kompaniji Don don u Zrenjaninu.

  U nekim većim mlinovima koligram brašna prodaju za 20 i više dinara, a u vekni belog hleba od 500 grama, ima, kako tvrde pekari, 400 grama brašna, 150 grama vode, a ostalo su kvasac, so i aditivi.

  “Hleb je poskupeo za pet dinara zato što je poskupelo brašno, takođe i pecivo. Pecivo je poskupelo za deset dinara, zbog poskupljenja brašna i ostalih materijala, sirovina”, kaže Marko Stojković, šef proizvodnje u pekari u Vranju i dodaje da će se cene zaustaviti na tom novou.

  U proseku petnaest do dvadeset odsto poskupeli su proizvodi od brašna. Veknu hleba umesto 40, Vranjanci i Bujanovčani plaćaju 45 do 60 dinara.

  U Uniji pekara u Nišu smatraju da je ovo poskupljenje opravdano.

  “Ovo je borba za opstanak industrijskih pakara koje proizvode najjeftiniji hleb. Mi se trudimo i učinićemo sve da oni opstanu, jer nećemo imati jeftiniji hleb. U slučaju da struja poskupi, kao što je najavljeno, plašim se da cena hleba može biti čak i do sedamdeset dinara”, kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara u Nišu.

  Linearno za pet do dvadeset dinara poskupela su i peciva. Burek sada košta 140 dinara, 20 više nego pre nekoliko dana.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE