Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  automobile bez vozača

  SAD: Prosečna starost automobila rekordnih 12,5 godina

  Prosečna starost putničkih automobila i lakih teretnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je na rekordnih 12,5 godina, pokazuje najnovija studija.

  Prema studiji S&P Global Mobility, više od 284 miliona vozila na američkim putevima sada su u proseku tri meseca starija u poređenju sa 2022. godinom.

  Starost automobila u Americi raste već šestu godinu u nizu, a ovakav trend nije neočekivan i razlozi su sasvim jasni, ocenio je Tod Kampau, pomoćnik direktora za postmarketinška rešenja S&P Global Mobility.

  „Pandemija kovida je inicijalno uticala na prodaju novih vozila, zatim je manjak mikroprocesora za automobile izazvao nestašice na tržištu autoindustrije. Dodatni pritisak se stvorio u drugoj polovini 2022. godine, usled rasta kamatnih stopa i povećane inflacije“, objašnjava Kampau.

  Kombinovani efekti navedenih faktora prouzrokovali su pad prodaje novih lakih vozila u SAD za 8 procenata, odnosno sa 14,6 miliona jedinica u 2021. godini na 13,9 miliona u prošloj.

  Kako ocenjuju u S&P Global Mobility, to je najniži nivo prodaje automobila u periodu dužem od jedne decenije. „Na američkim putevima je trenutno 122 miliona vozila koja su starija od 12 godina“, dodaju.

  Ipak, javljaju se i znaci optimizma, s obzirom na to da se po završetku godine očekuje da prodaja poraste na 14,5 miliona vozila, približno prometu iz 2021. godine.

  „Očekujemo da kriva počne da se ravna ove godine i da se naredne godine prodaja novih automobila vrati na istorijske norme“, zaključio je Kampau.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE