Sindikalci Severtransa tražili smenu direktorke, pa dobili otkaze

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikalci Severtransa tražili smenu direktorke, pa dobili otkaze

  Dvojica predsednika sindikata u somborskom preduzeću Severtrans dobila su otkaz zbog dopisa Ministarstvu privrede, kojim traže smenu rukovodstva.

  Upozoravaju na neispravnost vozila, mobing nad zaposlenima, malverzacije, što je generalna direktorka u obrazloženju otkaza naziva grubom neistinom, a pravnici Pištaljke povodom da otpušteni sindikalci dobiju status uzbunjivača.

  “Mi smo hteli da upozorimo na tešku socijalnu situaciju u samoj firmi. Hteli smo da kažemo da dovodimo u opasnost jako velik broj građana koje prevozimo našim vozilima”, rekao je Samostalni sindikat Severtrans AD Mirko Erdelj.

  “Zbog neispravnosti vozila i puštanja istih u rad, zbog mobinga nad radnicima, zbog velikih kazni koje se plaćaju u Nemačkoj i zbog neizdavanja dokumenata radnicima, jer su tražili ugovore o radu i direktorka je zabranila svako izdavanje ugovora bilo kakvih”, kaže Aleksandar Đurišić iz Ujedinjenog sindikata Severtrans AD.

  Kao argumente navode dva izgorela autobusa i slučajeve isključivanja iz saobraćaja u Nemačkoj zbog više od 40 neispravnih stavki.

  Odgovor nije stigao iz ministarstva, već od direktorke čiju smenu traže. Najpre je to bilo upozorenje, a potom i otkaz. Obrazloženje – to što su Ministarstvu uputili dopis sa, kako se navodi, grubim neistinitim i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu.

  “Pa nismo razgovarali sa direktorkom dve godine. Na sve naše ukaze, na sve naše molbe da razgovaramo nije našla vremena. Govorila nam je – tužite, obratite se Ministarstvu. Mi smo to na kraju i uradili i eto, zbog toga smo dobili otkaz”, kažu Erdelj i Đurišić.

  A da se to po zakonu nije smelo dogoditi, jer bi zbog onoga što su u dopisu izneli kao uzbunjivači morali imati zaštitu, smatraju u Pištaljci. Imaju pravo na sudsku zaštitu, da budu vraćeni na svoja radna mesta. Odnosno, poslodavac im ne sme uručiti otkaz zbog onoga što rade, kaže Vladimir Radomirović iz Pištaljke.

  O razlozima zbog kojih su predstavnici sindikata dobili otkaz, o optužbama koje su izneli i uopšte o stanju u firmi, u somborskom Severtransu nisu hteli da govore. Direktorka Snežana Cico na više poziva jednostavno nije odgovorila. Odgovor nisu dali ni u Ministarstvu privrede.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE