Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sezonski poslovi izdominirali: Nećete verovati šta se desilo sa nezaposlenošću

  NAPOMENA: Inspirisani najčitanijim medijima u Srbiji danas je na našem portalu „Žuti petak“. Naslovi – tabloidni, a vesti – normalne. Svrha – pa, zabavno je.

  Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je za N1 da stopa nezaposlenosti iznosi 11,9 odsto za drugi kvartal ove godine, što je u vezi sa uticajem sezonskih poslova, koji su u ovom periodu dominantni.

  Martinović je rekao da stopa nezaposlenosti iznosi 11,9 odsto za drugi kvartal ove godine, što je gotovo identično prošloj godini.

  „Pad u odnosu na prvi kvartal i ove i prošle godine, što je u vezi sa uticajem sezonskih poslova, koji su u ovom periodu dominantni“, kaže on.

  Kaže da se brojke ne poklapaju u potpunosti sa podacima Republičkog zavoda za statistiku, jer se na spisku NSZ nalazi 563 hiljade nezaposlenih lica.

  „Ne možemo pouzdano reći koliki je broj nezaposlenih lica. Anketa o radnoj snazi je jedina međunarodno uporediva metodologija kada je u pitanju slika na tržištu rada, primenjuje je Eurostat“, kaže gost N1.

  Dodaje da brojke variraju, u jednom trenutku se ljudi brišu sa evidencije NSZ, ne prijavljuju se redovno, brišu se…

  „U odnosu na 2014. godinu imamo ozbiljan pad, tada je na našoj evidenciji bilo oko 750 hiljada lica“, kaže Martinović.

  Ističe da je važno da se zna da anketa o radnoj snazi među zaposlene tretira i ona lica koja se nalaze u neformalnom sektoru.

  „Oni se tretiraju kao zaposleni. Na našoj evidenciji se nalazi veliki broj lica na neformalnom sektoru. Razlike su neminovne i ne možemo ih prenebregnuti“, kaže on i dodaje da postoje pozitivni trendovi na tržištu rada.

  „Za nas je pouzdano što zaista vidimo kada se na našoj evidenciji smanjuje broj lica. Možemo da kažemo da su pouzdane i približne obe statistike“, kaže.

  Martinović kaže da se svakog meseca beleži statisika lica koja su bila na evidenciji.

  „Vidimo da je povećano zapošljavanje u ovom periodu. Postoje i drugi faktori, veliki broj lica koji se zapošljava nije na našoj evidenciji“, rekao je, dodajući da sezonski poslovi utiču i pozitivno i negativno.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE