Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šest smernica za Srbiju

  Predstavnici zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i centralnih banaka Zapadnog Balkana i Turske sastali su se na godišnjem sastanku o ekonomskoj politici u Briselu.

  Srbija je dobila šest smernica od kojih se dve odnose na makro-fiskalni okvir, jedna na stabilnost finansijskog sektora a tri na sektorske strukturne reforme koje treba sprovesti u narednih godinu dana.

  Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da zajednički zaključci „prepoznaju napredak“ koji je Srbija postigla u ekonomskim reformama i unapređenju ekonomskog upravljanja, saopštilo je ministarstvo finansija.

  Po merama koje su Srbija i ministarski savet ekonomije i finansija (ECOFIN) zajednički usvojili, Srbija treba da nastavi smanjivanje budžetskog deficita, ubrza reformu državnih preduzeća i unapredi razvoj privatnog sektora boljom kontrolom parafiskalnih troškova.

  Od šest smernica Srbiji, prva je da nastavi smanjivanje deficita, kao i da usvoji kredibilan i obavezujući sistem fiskalnih pravila sposoban da učvrsti napore za konsolidaciju.

  Srbiji se preporučuje i da u narednih godinu dana ubrza reformu državnih preduzeća i poreske službe, kao i da u bruto domaćem proizvodu (BDP) smanji udeo javne potrošnje za plate i penzije.

  Srbija treba da sprovede preostale mere iz programa za rešavanje pitanja nenaplativih zajmova, da završi reformu i privatizaciju dve velike državne banke i nađe rešenje za preostale male državne banke.

  Preporučuje se i postepeno usklađivanje cene struje kako bi odražavala troškove. Potrebno je i unaprediti naplatu i u budućnosti izbegavati akumulaciju zaostalih plaćanja u energetskom sektoru.

  Takođe su potrebni napredak u najavljenom restrukturiranju duga Srbijagasa i sprovođ…enje plana optimizacije EPS.

  Srbiji se preporučuje da smanji broj parafiskalnih nameta na državnom nivou, unapredi funkcionisanje Poreske uprave i obezbedi veću efikasnost inspekcije. U oblasti rada, Srbija treba da smanji velike troškove rada, da usvoji mere za zapošljavanje osetljivih grupa i uvede dualno obrazovanje i obuke.

  U oceni programa ekonomskih reformi Srbije se navodi da je njena privreda 2016. rasla brže od očekivanog i da je fiskalna konsolidacija i dalje veoma jaka, što za rezultat ima smanjenje javnog duga prema BDP prvi put za mnogo godina.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE