Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  USVOJENI EKONOMSKI ZAKONI: Garancije za kredite EPS i EMS

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su zakone o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektroprivrede Srbije i Elektromreža Srbije.

  Prema novom zakonu, Srbija će biti garant kredita od 45 miliona evra KfW za EPS. Kredit je namenjen modernizaciji sistema za otpepeljivanje Termoelektrane Nikola Tesla A, a novac za otplatu te pozajmice obezbediće EPS iz sopstvenih prihoda.

  Sporazum o zajmu potpisali su EPS i KfW krajem februara ove godine, a davanje državnih garancija za tu pozajmicu planirano je budžetom Srbije za ovu godinu.

  Cilj projekta modernizacije sistema za otpeljivanje TE Nikola Tesla A je rekonstrukcija sistema za prikupljanje, transport i odlaganje pepela i šljake u toj najvećoj TE u Srbiji, kao i bolja zaštita životne sredine.

  Kredit KfW otplaćivaće EPS 12 godina, uključujući period počeka od pet godina,a poslednja rata glavnice dospeva na naplatu 2028. godine, po fiksnoj kamati od 0,8 odsto godišnje.

  Usvojeni su i propisi za davanje garancija KfW za kredit od 15 miliona evra namenjen EMS. Ta pozajmica biće iskorištena za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu.

  Otplaćivaće se po fiksnoj kamati od 0,8 odsto godišnje u roku od 12 godina, uključujući period počeka od tri godine. Poslednja rata glavnice dospeva na naplatu 30. juna 2029.

  Poslanici su usvojili i dopune Zakona o osiguranju depozita i dopune Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

  Izvor: Beta

  Foto: TENT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE