Senat presudio: Tramp NIJE KRIV za pobunu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Senat presudio: Tramp NIJE KRIV za pobunu

  Bivši američki predsednik Donalnd Tramp oslobođen je optužbi da je podsticao na pobunu kod Kapitola prošlog meseca.

  Samo pet dana nakon što je počelo, suđenje u sameričkom senatu o opozivu Trampu završeno je, a kako se i pretpostavljalo, konačna odluka koje je doneta jeste da bivši predsednik nije kriv.

  Ukupno 57 senatora glasalo je da treba da bude oslobođen optužbi, dok je 43 njih glasalo da je kriv. Do sada je bilo četiri suđenja o opozivu u istoriji SAD, a ovo je trajalo najkraće.

  Očekivalo se da će svih 50 demokrata u Senatu osuditi bivšeg predsednika, ali i da je oslobađajuća presuda izvesna, jer u nije bilo 17 republikanaca koji bi im se pridružili, što je neophodno za dvotrećinsku većinu.

  Demokrate i republikanci u američkom Senata prethodno su se dogovorili da se ipak neće dovoditi svedoci na suđenje Trampu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trampa sa vodećim republikancem Mekartijem za vreme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal.

  Dogovor je usledio nakon haotičnog glasanja u kojem je sa 55 prema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svedoka, što je moglo da prolongira suđenje za nekoliko nedelja, kao i da pojača podele i da potkopa napore predsednika Bajdena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika.

  Senat, Trampovi advokati i predstavnici Zastupničkog doma koji deluju kao tužitelji kasnije su se dogovorili da se, umesto poziva svedoka, izjava predstavnice republikanaca Džejmi Herere Batler o telefonskom pozivu Trampa i vodećeg republikanca u Zastupničkom domu Kevina Mekartija, uvrsti u dokaze.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE