Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Značaj efikasne poreske administracije u nestabilnim uslovima

  Stefan Strovjanovski, Partner u Poreskom odeljenju kompanije EY bio je jedan od učesnika na panelu Značaj efikasne poreske administracije u nestabilnim uslovima, koji je održan juče u sklopu jubilarnog, tridesetog Kopaonik Business Foruma.

  U godini kada je centralna tema čitavog Kopaonik Business Foruma Težiti agilnoj ekonomiji u nestabilnim uslovima: ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan, pored diskusija o aktuelnim temama kao što su makroekonomski trendovi u Srbiji, digitalna ekonomija, mreža za rešenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana, investicije, jedna od ključnih tema bila je svakako i reforma poreske administracije. 

  Sefan Strovjanovski, Partner EY Odeljenja za poresko savetovanje (2)

   

  Činjenica je da usled tehnološkog razvoja, pre svega u domenu prikupljanja i obrade informacija i podataka, pred Poreskom upravom je velika šansa i izazov da postane visoko efikasan organ javne vlasti. Ovo sto danas vidimo u pogledu fiskalizacije i e- računa, verovatno predstavlja samo 2% onoga sto ćemo imati za pet godina, kada će ogromna količina podataka o poslovima, prometima, prihodima i rashodima, biti kako prikupljena, tako i obrađena, a u kontekstu poreza i poreskih obaveza građana i privrede. To praktično znači ogromnu moć u rukama organa javne uprave, stoga na tom putu treba ići pažljivo, transparentno i sa presumpcijom da smo svi za početak dobri poreski obveznici, istakao je Stefan Strovjanovski.

   

   

   

  Tokom učešća na panelu Stefan Strovjanovski je takođe izneo i sledeće viđenje:

  Poreska uprava će skorije nego što se to čini na prvi pogled imati priliku da koristi razne forme veštačke inteligencije za obavljanje svojih funkcija. U tom pogledu, prioritet bi morao da bude kako da se obveznicima olakša i pojednostavi i pojeftini procedura obračuna i plaćanja poreza, a tek na drugim mestu priča o super- nadzoru i kontroli. EY, kao kompanija sa trenutno najvećim i najrazvijenijim poreskim konsaltingom na tržištu, je apsolutno pripremljena da se prihvati novih izazova koje će navedene promene da donesu uz promovisanje otvorenog i partnerskog odnosa između privrede i poreske uprave. 

  Panel je moderirao Svetislav Kostić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a među ostalim sagovornicima na temu bili su i Rade Šević, pomoćnik direktora, sektor za transformaciju Ministarstvo finansija – Poreska uprava, Vladislav Cvetković, Predsednik Upravnog odbora kompanije NALED, Aleksandar Ljubić, Izvršni direktor Saveta stranih investitora; i Srđan Svirčev, ekspert za pitanja javnog sektora u Svetskoj banci.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EY

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE