Šef tima italijanskih lekara HVALI SRBIJU: Odličan rad, bolnice opremljene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šef tima italijanskih lekara HVALI SRBIJU: Odličan rad, bolnice opremljene

  Vođa grupe italijanskih lekara koja boravi u Srbiji, hirurg Jakopo Palavičini, ocenio je da se Srbija u borbi protiv koronavirusa može pohvaliti dobrom organizacijom i maksimalnim korišćenjem resursa koji, kako je dodao, u nekim slučajevima prevazilaze iskustva u Italiji.

  “Zdravstvenim radnicima u Srbiji smo preneli naše dragoceno iskustvo s mehaničkom ventilacijom – asistiranim disanjem, kao i tehnike izvođenja ultrazvuka pluća na posebno teškim pacijentima, a mi smo mogli da naučimo i vidimo dobru praksu i vrlo dobru organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji su u nekim slučajevima daleko prevazilazili iskustva u Italiji”, rekao je Palavičini za Tanjug.

  Prema rečima hirurga Univerzitetske bolnice u Torinu, model organizacije resursa u Srbiji primenjen je na najbolji mogući način.

  “Svi ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama koje smo posetili odlično rade, organizovano, bolnice su dobro opremljene”, rekao je Palavičini i apelovao na građane da se i oni ponašaju na odgovoran način kako bi pomogli svim tim stručnjacima da se lakše izađe iz složene situacije.

  Istakao je da je celokupno osoblje u Srbiji, a pored Beograda bili su i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, ne samo srdačno već i otvoreno za dijalog i razmenu ideja i iskustava. “Uspostavili smo tesne veze”, naveo je Palavičini.

  Upitan da li misli da je najgore prošlo, rekao je da nije epidemiolog da to može da komentariše. “Nadamo se da je najgore iza nas, kolege su nam rekle da u Beogradu već ima manje pacijenata, više slobodnih kreveta, posebno na intezivnoj nezi…”

  Niko nema odgovor na to pitanje, mislim da je moguće da je najgore prošlo, rekao je Palavičini koji je prvi put u Srbiji.

  “Volim ljude u Srbiji”

  Italijanski doktor kaže da je bio impresioniran ljudima, i da mu se svidelo ono što je video.

  “Volim ljude u Srbiji, ljubaznost koju smo doživeli bila je neverovatna, van svih naših očekivanja”, rekao je Palavičini, šef tima u kome su i dva anesteziologa, lekar urgentne medicine, infektolog, hirurg i medicinska sestra, predstavnik osoblja za kritične slučajeve.

  Italijanski tim će u Srbiji boraviti do nedelje, došli su 2. avgusta specijalnim letom, a boravili su u KC u Beogradu, na Klinici za infektivne i tropske bolesti, u KBC Zemun, Bežanijska kosa, ali i u bolnicama u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

  Tim čine i lekari Agostino Roazio, Andrea Marijano, Andrea Ronkarati i Vito Prokači i sestra Aliče Polano.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE