Šef Bionteka VERUJE u obuzdavanje PANDEMIJE do iduće zime

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šef Bionteka VERUJE u obuzdavanje PANDEMIJE do iduće zime

  Velika je verovatnoća da će vakcina biti efikasna protiv nove mutacije korone, kaže Ugur Šahin, naučnik i šef kompanije Biontek, čija je vakcina odobrena u EU. On se nada imunizaciji stanovništva do iduće zime.

  U ponedeljak je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcinu nemačkog Bajonteka koju masovno proizvodi američki Fajzer.

  “Ovo je važan korak. Imamo prvu odobrenu vakcinu u Evropi“, kaže Šahin u intervjuu za DW.

  “Počinjemo sa vakcinacijama i očekujemo benefite za one koji prime vakcinu. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko meseci opasti stepen hospitalizacije starijih ljudi.”

  EMA već šestog januara saopštava odluku i o vakcini američke Moderne. To Šahinu daje nadu da bi uskoro na tržištu moglo da se nađe dovoljno vakcina da se “do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu“.

  Za to je, kako kaže, potrebno da se imunizuje 60 do 70 odsto ljudi.

  Glavobolje zadaje nova mutacija virusa, novi soj koji je osetno zarazniji, a pitanje svih pitanja je da li je nova varijanta otporna na vakcinu.

  “Još ne znamo, jer nismo obavili testove“, kaže Šahin i najavljuje da će u naredne dve sedmice Bajontek proveriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

  Da li će vakcina biti efikasna protiv mutacije? “Naučno gledano, visoka je verovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina. To znači da je 99 odsto isto, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa sa više strana”, dodaje naučnik.

  Vakcina nije samo za bogate?

  Sve članice EU najavile su da će početi vakcinaciju Bajontekovim cepivom pre kraja godine.

  Bajontekova vakcina mora da se čuva na minus sedamdeset stepeni Celzijusa, zbog čega su neki naučnici već rekli da ona nije primerena za siromašnije zemlje koje ne mogu da obezbede takav hladni lanac.

  “Ove ultra-hladne temperature nisu ništa novo. Transport uz suvi led nam je poznat već pedeset godina”, kaže međutim Šahin.

  “Kutije se prenose na lice mesta i onda medicinsko osoblje može da izvadi vakcine i stavi ih u frižider. U njemu su vakcine stabilne pet dana.”

  Dodaje da “nije tačna” ocena da siromašnije zemlje neće imati pristupa ovoj vakcini, podsetivši da su i zemlje poput Meksika ili nekih iz Južne Amerike već odobrile upotrebu vakcine.

  FT nagradio osnivače Bionteka: Bračnom paru VAKCINA donela titulu LIČNOSTI GODINE

  Izvor: N1, DW

  Foto: Twitter_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE