Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savić za N1: Agrokor neće preživeti, ugrožene i domaće firme

  Vlada Srbije formirala je stručni tim za praćenje situacije u srpskim firmama u sastavu Agokora, a ekonomista Ljubodrag Savić smatra da posledice konačnog rešenja posrnulog hrvatskog koncerna neće biti povoljne po domaće firme.

  „Procena Vlade Srbije je da Agrokor klizi ka raspletu situacije i to je verovatno jedini razlog zbog kojeg je formiran taj tim. Prosto da upozori našu javnost da je moguć neki scenario koji neće biti u našu korist“, ocenio je u Danu uživo profesor na Ekonomskom fakultetu.

  Dodaje da on ne vidi šta bi taj tim mogao da uradi više od onoga što se trenutno radi po pitanju Agrokora u Srbiji. Kaže i da su moguće dve situacije razrešenja koje će uticati i na firme koje posluju u Srbiji.

  „Prema jednoj, moguće je da se na primer, poverioci, dobavljači i banke dogovore sa stečajnim upravnikom, odnosno sa državom Hrvatskom, o nekom rešenju koje neće biti po meri svih, ali u ovom trenutku najbolje moguće da se zadovolje maksimalni interesi svih strana“, rekao je Savić.

  On kaže da je situacija komplikovana jer su obaveze Agrokora mnogostruko veće od vrednosti njegove imovine, a da se ona komplikuje iz dana u dan sve više.

  „Drugi mogući scenario, koji će se verovatno desiti na proleće, je da se ovaj tim ne može dogovoriti, jer Sberbanka svakako neće pristati da od milijardu i 250 miliona dobije 400, 500 miliona, ako i toliko ima. To je scenario klasičnog stečaja, igranku vodi stečajni upravnik, pravi se popis svih potraživanja i onda se rasporodaje imovina“, objašnjava Savić.

  Za srpska preduzeća, bi, kako kaže, u slučaju prvog scenarija, bilo dobro da neko od poverilaca preduzme neko od tih preduzeća i da ona nastave da rade.

  „Meni se čini da će ipak doći do druge situacije, stečaja, kada Vlada Srbije više neće moći da utiče na situaciju, već će samo pratiti dešavanja u kojima svako traži svoj interes… Za srpska preduzeća će u tom slučaju, najgore biti ako se imovina Agrokora prodaje u delovima“, kaže Savić.

  Prema njegovim rečima, „ako cepate preduzeća, znači da će samo neki delovi preživeti“. Na pitanje koja bi preduzeća u Srbiji mogla da prežive u tom slučaju, Savić je rekao da šansu da prežive imaju ona koja se bave proizvodnjom.

  Izvesno je, kaže, da Agrokor neće preživeti. „Agrokor se ne može spasiti. Veći deo će otići pod led, šta će preživeti, ne znamo, hajde da se nadamo da će to biti preduzeća u Srbiji“, rekao je Savić.

  Izvor: N1

  Foto: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE