Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savez samostalnih sindikata: Građevinarstvo u teškoj situaciji

  Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) upozorio je danas povodom predstojećeg Dana građevinara Srbije, da je domaće građevinarstvo u lošoj situaciji i da je neophodno da se poprave mnoge stvari.

  „Granskog kolektivnog ugovora nema, veliki broj radnika radi na crno, zarade su manje od prosečnih, mere zaštite su neadekvatne pa su povrede gotovo svakodnevne, a broj poginulih na radu iz godine u godinu na žalost raste. Sve ovo je alarm da se u sektoru mora puno toga menjati“, naveo je predsednik sindikata Ljubisav Orbović, preneo je SSSS.

  On je pozvao Vladu Srbije, resorno ministarstvo i inspekcije da posebno obrate pažnju na radnike u ovom sektoru jer rade u ekstremnim uslovima, bilo da se radi na visokim ili niskim temperaturama, na velikim visinama i nedovoljno zaštićenim iskopima, uz nezainteresovanost poslodavaca da obezbede adekvatno radno vreme i zaštitu, angažovanje radnika bez ugovora i prava, za malu dnevnicu, bez neophodne dodatne obuke.

  Građevinarstvo vodeća grana, ali položaj radnika loš

  „Pozdravljamo činjenicu da je građevinarstvo vodeća grana naše privrede, da se gradilišta svakodnevno otvaraju, savremeni autoputevi, obilaznice završavaju i omogućavaju dobru komunikaciju i veću šansu za ravnomerni razvoj. Ali se ne smemo miriti sa činjenicom su oni koji grade modernu Srbiju sve siromašniji radnici, sa sve manjim pravima i sve većim rizicima od teških povreda“, kazao je predsednik SSSS.

  Orbović je naveo da gradjevinari žele da njihov rad bude vrednovan pokazivanjem brige za zaposlene, adekvatnim merama zaštite na radnom mestu, većim zaradama, kolektivnim ugovorima koji se poštuju, kaznama za neodgovorne poslodavce koji, nebrigom, dovode u opasnost živote zaposlenih, zatim sigurnim ugovorima o radu koji uključuju neophodne obuke i uplaćene doprinose.

  Dan građevinara Srbije obeležava u znak sećanja na tragične događaje tokom trodnevnog štrajka građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine.

  Građevinari traže pomoć: Gvožđe za godinu dana DUPLO SKUPLJE

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE