Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saveti stručnjaka za BIZLife: Koja je poenta MOTIVACIONOG PISMA

  Osim slanja CV-ija na konkurs za neki od poslova kandidati posebnu pažnju posvećuju I pisanju teksta za propratno i motivaciono pismo.

  Često imaju dileme ili traže savet kako ih napisati na način da privuku pažnju poslodavca i ostave utisak da su zainteresovani i da im je stalo da dobiju baš taj posao, kao i da su oni baš pravi kandidati za neku od ponudjenih pozicija.

  Česte su dileme i pitanja koja je razlika izmedju propratnog i motivacionog pisma i da li je njihovo slanje nužno da bi njihov CV bio uzet u razmatranje.

  Da li je motvaciono pismo zaista potrebno slati?

  Na Linkedinu se nedavno povela polemika oko posta jednog od korisnika te mreže koji se požalio da ne razume poentu pisanja motivacionog pisma i da je sama želja da se neko javi na konkurs i pošalje CV pravi  pokazatelj motivacije i zelje da radi tu.

  Naveo je svoj lični primer- da je na svaki od konkursa slao posebno motivaciono pismo i trudio se da bude različito i da zvuči iskreno i srdačno, a da odgovor nikada nije dobio osim protokolarnog mejla u kome mu se zahvaljuju i navode da imaju drugog kandidata.

  Mnogi su komentarisali da razumeju takav stav i da se pokazalo da je pisanje motivacionog pisma gubljenje vremena i da je dzaba slati dobro motivaciono pismo ako osoba koja konkuriše na posao ne zadovoljava tražene kriterijume u pogledu iskustva i obrazovanja.

  Druge je takav stav naveo na razmisljanje da bi možda trebalo u budućnosti smisliti neki inovativniji metod selekcije kandidata, bez pisanja motivacionog pisma.

  Motivaciono pismo

  Motivaciono pismo

  Motivaciono pismo: Šta savetuju stručnjaci?

  Za početak – najbitnije je napraviti razliku između propratnog i motivacionog pisma.

  Kako savetuju predstavnici sajta Infostud, propratno pismo je sada postalo podrazumevani deo prijave na konkurs za posao i njegov cilj jeste da prati informacije koje je kandidat naveo u  CV-u.

  “Motivaciono pismo, s druge strane ima za zadatak da poslodavca ubedi da ste upravo vi prava osoba za mesto koje je upražnjeno. Međutim vremenom ove dva pisma su se stopila i objedinila u jedan dokument koji kandidati šalju uz radnu biografiju.  U moru biografija koje poslodavci dobijaju prilikom konkursa za posao, motivaciono pismo je upravo ono koje vas može istaći. Prilikom njegovog pisanja kandidati bi trebalo da stave što više ličnih stvari o sebi kako bi stvorili sliku što poželjnijeg kandidata i time ubedili HR menadžera da bađ njih pozove na intervju”, kaže Miloš Turinski sa sajta Infostud za BIZLife.

  Dokument treba da bude veoma ličan i onaj ko konkuriše na posao treba da pokaže ko je, šta zna i može, kao i šta želi. Jednom rečju treba da iskladi svoju biografiju i ciljeve.

  Motivaciono pismo ne treba da sadrži više od četiri pasusa.

  CV

  CV

  “Cilj prvog je da naglasi za šta se prijavljujete i gde ste dobili informacije o konkursu. U drugom pasusu treba navesti kvalifikacije i veštine koje posedujete (veštine prezentacije, komunikacije, pregovaranja ili druge kvalifikacije relevantne za konkretno radno mesto) koje vas čine pravom osobom za taj posao. Treći pasus pokazuje zašto želite taj posao. Razmislite o tome, jer će vas to pitanje verovatno sačekati na intervjuu – zašto ste se prijavili baš za taj posao i baš u toj kompaniji. Treba da pokažete jaku motivaciju i sposobnost da doprinesete radu konkretne organizacije, a da zauzvrat dobijete određenu satisfakciju. Poslednji pasus naglašava da ste voljni da poslodavcu detaljnije objasnite i pokažete svoje kvalitete prilikom intervjua”, savetuju predstavnici Infostuda.

  Neretko se Infostudu kandidati obraćaju za pomoć kako za pisanje CV-ja, tako i za pisanje motivacionog pa je sajt obezbedio razne vidove besplatnih edukacija, kako kroz radionice,  tako I kroz pisani I video sadržaj.

  Razgovor za posao

  Razgovor za posao

  Kako se još dobro preporučiti za posao?

  Kroz motivaciono pismo možete da prenesete svoju emociju, motivaciju i želju za uspehom.

  Poslodavac koji to oseti razviće i sam želju i motivaciju da vas upozna. Upravo to i jeste cilj konkurisanja na bilo koji oglas, da se otšrkinu vrata novog posla tako što ćete sebi obezbediti poziv na intervju.

  I zato ne treba odustajti od slanja pisma jer ono je često jednako važno kao CV i nastup na razgovoru za posao i igra svoju, veoma bitnu ulogu u procesu dobijanja posla, navode predstavnici Infostuda.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE