Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savet: REM detaljno da objasni kriterijume za dodelu frekvencija

  Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije ocenio je da je pri dodeli četiri nacionalne frekvencije kao jedan od ključnih kriterijuma trebalo detaljno razmotriti kako su mediji koji su konkurisali funkcionisali u prethodnom periodu, a dodali su i da nije bilo razloga da se dodela pete frekvencije odlaže.

  „Kredibilnost medija koji nisu ispunili preuzete obaveze za dobijenu frekvenciju i obaveze iz priloženih elaborata je upitna i nema garancija da se to neće ponoviti. Ukoliko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) smatra da je irelevantno da li su i koliko puta televizije koje su posedovale nacionalnu frekvenciju prekršile Zakone, Pravilnike, Kodekse i etičke norme, onda se poništava našem društvu toliko potreban princip odgovornosti i obesmišljavaju se profesionalna i stručna udruženja“, navodi Savet u saopštenju.

  Savet smatra da nije bilo razloga da se dodela pete frekvencije odlaže jer se time samo stvaraju uslovi za razne manipulacije.

  „Smatramo da je u javnom interesu da REM detaljno objasni građanima kojim kriterijumima su se članovi rukovodili pri glasanju jer ‘merljivi kriterijumi’ nisu jasno definisani. Obrazloženje ‘odluka je donesena ‘većinom glasova pri tajnom glasanju’ nije dovoljno“, navodi se u saopštenju.

  Ocenili su i da su nezavisni, objektivni i profesionalni mediji jedan od stubova borbe za demokratiju, vladavinu prava i efikasnu borbu protiv korupcije.

  Dalje urušavanje medijske scene

  Savet je, kako su podsetili u saopštenju, 2014. i 2015. godine objavio tri Izveštaja o transformaciji medija i ukazao da su netransparentno vlasništvo i finansiranje, upotreba javnog novca za finansiranje medija kao i politički uticaji i neprofesionalan rad pojedinih novinara doveli do tabloidizacije medija i neobjektivnog informisanja građana.

  „Proteklih godina došlo je do daljeg urušavanja medijske scene u Srbiji, a Medijska strategija nije dala očekivane rezultate, na šta stalno ukazuju stručna novinarska udruženja u Srbiji i mnoge ozbiljne institucije iz inostranstva.“

  Danas imamo konfrontirane medije i suprotstavljene građane. Javni interes je zanemaren, tvrdi Savet za borbu protiv korupcije.

  UNS o dodeli frekvencija: REM nagradio KRŠENJE pravila

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE