Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koalicija za slobodu medija: Odluka REM-a nastavak medijskog mraka u Srbiji

  Koalicija za slobodu medija saopštila je danas da televizije kojima je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelio dozvole za elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću nisu ispunile uslove za to i da su godinama unazad kršile zakone, Kodeks novinara Srbije i nisu poštovale minimum uslova propisanih podzakonskom regulativom.

  Koalicija ukazuje i na to da je Savet REM-a na današnjoj vanrednoj sednici koja je bila zatvorena za javnost, tajnim glasanjem odlučio da ponovo dodeli dozvole za elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva. Na istoj sednici odlučeno je da bude raspisan konkurs za petu dozvolu.

  „Izveštaji REM-a iz godine u godinu pokazuju da nijedna od ovih televizija nije ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu sprovedenog javnog konkursa prema kojoj je definisano da pružalac opšte medijske usluge u svom programu mora imati informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i dečji program, kao i program za maloletnike. Takođe, nijedna od ovih televizija nije poštovala elaborat na osnovu kojeg je ranije dobila dozvolu“, navodi se u saopštenju. 

  „Prekršaji nisu uzeti u obzir“

  Samo tokom 2020. godine načinjeno je preko 12.000 prekršaja Zakona o oglašavanju od strane ove četiri televizije, a podneseno je i više prijava zbog govora mržnje i emitovanja nasilja.

  Međutim, izgleda da ništa od toga nije uzeto u obzir prilikom odlučivanja, ukazuje u saopštenju ova kolacija..

  „Odluka REM-a da televizije Pink, Hepi, B92 i Prva ponovo dobiju dozvole najava je daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, koja će doprineti daljem kulturnom i svakom drugom propadanju celokupnog društva. Umesto medijskog pluralizma, dobili smo nastavak medijskog mraka“, navodi se u saopštenju kolacije koju čine  Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM),  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV),  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“  i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  A kada će biti doneta odluka za petu nacionalnu frekvenciju?

  Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je danas da bi odluka o petoj nacionalnoj frekvenciji za televizije mogla da bude doneta do kraja jeseni.

  Zekićeva je novinarima u prostorijama REM-a rekla da bi konkurs za petu frekvenciju trebalo da bude raspisan „za nekoliko dana“, ali da zaposlenima u REM-u sledi godišnji odmor.

  Ona je objasnila da će konkurs biti raspisan zbog velikog interesovanja i naglasila da je to potpuno novi konkurs i da na njega mogu da se prijave i televizije koje nisu učestvovale na prvom konkursu.

  Olivera Zekić: Odluku REM doneo profesionalno

  Komentarišući odluku da televizije Prva, Pink, Hepi i B92 ponovo dobiju frekvencije, Zekić je naglasila da je odluka doneta profesionalno i da su u razmatranje uzeti stavovi struke, javnosti i svih drugih.

  Odgovarajući na pitanje da li su moguće žalbe na odluku REM-a o dodeli frekvencija, ona je naglasila da jesu, ali da sud ne može da je poništi, već samo da je vrati na ponovno odlučivanje.

  Zekićeva je kazala i da je atmosfera na sednici bila „fenomenalna“ i dodala da „nije bilo neslaganja, jer su stvarno postali tim“.

  Igor Božić: Odluka REM-a je jasna politička poruka

  On je kazao da tu poruku možemo protumačiti tako da su su vlasnici televizija koji su dobili nacionalne frekvencije obećali da će nastaviti da rade kao i do sada, i da je time „izvesna budućnost za ljude koji vladaju ovom zemljom“.

  Govoreći o tome što prethodni rad televizija nije uziman u obzir prilikom ocenjivanja, Božić podseća da su mnogi pravnici tvrdili da je to protivno zakonu.

  Dodao je da REM ima diskreciono pravo da odlučuje kako hoće ako ima većinu, ali je ocenio da to telo nije samostalno u ovoj vrsti odlučivnaja.

  Božić je rekao da „jedva čeka“ da vidi obrazloženje odluke o dodeli za nekoliko dana, kako je najavila predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, i pozvao javnost da se uputi u to kakve su elaborate podnele televizije.

  Na pitanje o konkursu za petu frekvenciju, čije je raspisivanje najavljeno, direktor TV N1 je rekao da „nije postojalo logično obrazloženje“ zašto taj konkurs već nije bio raspisan.

  „Pretpostavljam da ćemo uraditi opet istu proceduru“, rekao je Božić za N1.

  Nacionalne frekvencije Pinku, Hepiju, Prvoj i B92, raspisan konkurs za petu

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE