Savet Guglovog tima: 4 načina da pobedite predrasude

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savet Guglovog tima: 4 načina da pobedite predrasude

  Svaki dan se suočavamo sa hiljadu izbora, sa bezbroj mogućih ishoda. i potpuno je nemoguće sve ih zamisliti. Kako bi nam pomogli da se izborimo sa svim mogućim informacijama naš mozak sve šalje u podsvest gde gradi vodič za odlučivanje (sadašnje i buduće).

  Procenjeno je da smo ugrubo izloženi sa jedanaest miliona informacija u svakom trenutku. Međutim, naši mougovi mogu da se nose sa samo četvrtinom tih podataka. Drugim rečima, veliki deo ovih informacija se filtrira kroz periferno sočivo koje kontroliše naš um. Međutim, ukoliko ne pazimo, mi možemo nenamerno da donesemo odluku zasnovanu na iracionalnim mislima – odnosno predrasudama.

  Niko nije imun na predrasude. To je podsvestan odgovor za ublažavanje strahova, zaštitu sopstvene ličnosti i rezultat je dugogodišnje borbe našeg uma sa povezivanjem činjenica i asocijacija. Ali, kako bismo osigurali da donosimo najbolje moguće odluke mi možemo da procenimo sve činjenice pre nego što donesemo zaključak.

  Evo četiri različita načina pomoću kojih možete da pobedite predrasude, a koje je preporučio doktor Brajan Vele, član Guglovog analitičkog tima.

  1. Struktura za uspeh.

  Gde manjka strukture u sistemu, ima više prostora za predrasude. Da biste se zaštitili, osigurajte se da na vreme artikulišete očekivanja i razjasnite uslove. Posebno kada definišete kako uspeh izgleda u određenoj ulozi, šta definiše uspešni intervju i šta garantuje odličnu pohvalu o radu. Što je proces uredniji i pregledniji, to če vam lakše biti da ostanete objektivni prilikom donošenja odluka.

  1. Prikupite podatke.

  Ako je prvi korak da priznate da imate problem, onda je sledeći da otkrijete gde se on tačno dešava. Jedini način da rešite potencijalne predrasude koje možete gajiti je da ih „ocenite“ u startu. Ako već niste, uložite u alate koji prikupljaju podatke o vašim ljudima. Ovo može biti organizacijska demografija, metrika učinka i ‘fidbek’ o intervjuu.

  1. Ocenite suptilne poruke.

  Čak i najmanji detalji mogu poslati indirektnu poruku potencijalnim kandidatima i zaposlenima.  Na primer, recimo da prikupljate podatke koji su reprezentativni o vašim radnicima. Da li oni zaista naglašavaju različitost? Koji su radnici najčešće nagrađivani u vašoj organizaciji?

  1. Neka svi budu odgovorni.

  Postoji način da nesvesno učinimo svesnim. Međutim, to zahteva da stvorite svest oko predrasuda i sve smatrate odgovornim. Postoji nekoliko predrasuda koje direktno utiču na radno mesto.

  Predrasuda privlačnosti – tendencija da idemo ka ljudima kojima smo slični (koji nas podsećaju na nas same).

  Halo efekat – Tendencija da nekoga stalno posmatrate u pozitivnom svetlu jer ga volite ili im se divite.

  Predrasuda percepcije – Tendencija da pravite stereotipe i pretpostavke koje onemogućavaju donošenje objektivnih odluka.

  Predrasuda konfirmacije – Tendencija da tražite informacije koje potvrđuju prethodno uverenje ili pretpostavke.

  Grupno razmišljanje – Tendencija da ljudi idu sa grupom pre nego da izražavaju svoje individualne misli i uverenja. Jedan od načina da se prisilite da ovo uradite je da zapišete stvari na papir i pitate druge za mišljenje pre donošenja zaključaka.

  Na organizacijskom nivou, Gugl pravi kulturu koja razbija predrasude jer organizuje treninge i ohrabruje zaposlene da razmišljaju izvan kutije.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE