Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ECB: Ne preterujte sa zahtevima za povećanjem plata

  Sindikati bi trebalo da izbegavaju preterane zahteve za povećanjem plata, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos.

  Visoka inflacija poslednjih meseci, na nivoima koji u Evropi nisu viđeni decenijama, dovela je do značajnog stvarnog smanjenja životnog standarda Evropljana.

  U čitavoj Evropi radničke organizacije su pojačale napore za povećanje plata, uključujući i štrajkove, a pregovaračka moć zaposlenih u nekim industrijama takođe je ojačana nedostatkom kvalifikovane radne snage.

  Sve to pojačava inflatorne pritiske u celoj privredi i povećava rizik spirale inflacije plata, kada rastuće cene vrše pritisak na povećanje plata, što onda stvara dodatne troškovne pritiske i ubrzava inflaciju. U takvom slučaju inflacija može biti vrlo dugotrajna i izmaći se kontroli.

  De Guindos priznaje da zaposleni opravdano očekuju rast plata zbog skoka cena, ali se, prema njegovim rečima, spomenuta spirala mora izbeći. U njemu „nema pobednika“, kaže on za za njemački list Zidojče cajtung.

  inflacija, NBS, kamatna stopa

  Inflacija, NBS, kamatna stopa (Pixabay)

  „Sindikati bi mogli biti skloni postavljanju preteranih zahteva za povećanjem plata. Moramo biti oprezni“, rekao je bivši španski ministar finansija, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

  „Ako se nađemo u spirali inflacije plata, ECB će morati da podigne kamatne stope više nego inače, a to bi dodatno pooštrilo uslove finansiranja i zaustavilo privrednu aktivnost“, objasnio je.

  Kao alternativu preteranom rastu plata za kompenzaciju negativnih efekata inflacije na standard naveo je ciljanu finansijsku pomoć najugroženijim društvenim grupama.

  Trenutno se čini da će evroekonomija ove godine biti bolja od očekivanog, te da će se inflacija umereno smanjiti tokom godine, ali ostati znatno iznad dva odsto. Prosečna godišnja inflacija trebalo bi da dostigne oko šest posto. Preterani pritisci na plate jedan su od elemenata koji bi mogli zakomplikovati takav scenario.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE