Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRPSKI biznismen pisao KRAŠU: Da, sada imam 16% vaših akcija

  Nebojša Šaranović u Krašu je u ponedeljak stekao 250 hiljada deonica i tog dana je njegov udeo porastao na 16,68 odsto.

  Naime, kompanija Nebojše Šaranovića, „Kappa Star“ poslala je u Kraš obaveštenje o promeni udela i na taj način potvrdila nezvaničnu informaciju, piše Večernji.

  Zagrebačka berza izdala je saopštenje o promenama u glasačkim pravima gde se navodi da je kompanija „Kappa Star“ prešla prag od 15 odsto glasačkih prava u Krašu.

  „U skladu sa članom 482. Zakona o tržištu kapitala, obaveštavamo javnost da smo dana 25.09.2019. primili obaveštenje od deoničara ‘Kapa Star Limited’, društvo s ograničenom odgovornošću iz Nikozije, Kipar, o dosezanju i prelasku praga od 15 odsto glasačkih prava u Krašu“, navodi Zagrebačka berza.

  Na kupovinu deonica Kraša Šaranović je utrošio oko 200 miliona kuna (oko 27 miliona evra), a njegov paket deonica po cenama postignutim na Zagrebačkoj berzi vredi 265 miliona kuna. Svoje planove i dalje ne otkriva i odbija da da je izjave za medije, piše Večernji.

  Trgovina deonicama Kraša usporila je u poslednja dva trgovinska dana pa je juče ostvaren promet od 20 miliona kuna za kojih je prodato 18.900 deonica kompanije. Dan pre je pak prodato 20.327 deonica za oko 21,5 miliona kuna.

  Deonica drži cenu od 1.050 kuna tokom celog dana, a očito nije problem u potražnji već u maloj ponudi deonica na tržištu.

  Da bi s pozicije drugog najvećeg deoničara Kraša istisnuo male deoničare i radnike okupljene u „Kraš ESOP“ Šaranoviću je u ponedeljak nedostajalo manje od 30 hiljada deonica kompanije, pa ih je možda u ovom trenutku već i stekao, navodi list.

  Tržišna kapitalizacija Kraša zahvaljujući njegovoj šoping groznici narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je tržište pre pojave Šaranovića Kraš procenjivalo na 572 miliona kuna.

  Glavno pitanje je i dalje šta namerava da učini s tim deonicama. „Kraš ESOP“ koji ima 18,45 odsto Kraša i Mesna industrija braće Pivac sa 30,73 odsot udela drže kontrolu u kompaniji i imaju većinu glasova. Oni nemaju namere da prodaju svoje deonice, što dokazuje i činjenica da su najavili zajedničku ponudu za preuzimanje manjim deoničarima.

  Večernji piše da bi Šaranović mogao da „izvisi“ ako ne postigne dogovor s nekom od tih strana jer kao deoničar bez kontrolnog paketa nema pravo na donošenje krucijalnih odluka, a s druge strane kupovao je većinu deonica po veoma visokoj ceni pa je malo verovatno da će na njihovoj prodaji ostvariti veću zaradu.

  Izvor: Večernji.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE