Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska unija, pravila, savet

  Srbi na udaru EU: SANKCIJE uvedene bivšoj modelsici i Bogoljubu Kariću

  Bivšoj „modelsici“ i od nedavno najbogatijoj Srpskinji na svetu, Aleksandri Meljničenko, Evropska unija uvela je sankcije.

  Podsetimo, njen suprug, ruski biznismen Andrej Meljničenko, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno je dve svoje velike kompanije prepisao na ime Sandre Meljničenko, čime je ona postala milijarderka

  Na ovaj potez Andrej se odlučio nakon što su mu, kao ruskom državljaninu, uvedene sankcije, a sada su sankcije, kako stoji u Službenom listu Evropske unije, uvedene i Aleksandri.

  Sandra Meljničenko – zamenila supruga

  „Aleksandra Meljničenko supruga je Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK. Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svojeg supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamenila je svojeg supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine. Osim toga, Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje ili provođenje delovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna celovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini“, navodi se u Službenom listu.

  Tu je naveden i Aleksnadrin datum rođenja, kao i to da ona ima srpsko i hrvatsko državljanstvo.

  Muž joj prepisao kompanije: Sandra Meljničenko preko noći postala milijarderka

  Nije samo Meljničenko

  Međutiim, Meljničenko na listi sankcija nije jedina Srpkinja.

  Naiime, Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

  Restriktivene mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Među pojedincima koji su kažnjeni nalazi se i jedan državljanin Srbije, a prema podacima iz Službenog lista EU navodi se da je u pitanju Bogoljub Karić.

  Kako se navodi u Službenom glasniku, Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar.

  bogoljub karić

  bogoljub karić, scrn

  Lukašenko i Karić

  „Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom“, navodi se u Službenom glasniku.

  „Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina“, navodi se u Glasniku.

  S toga, kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshots

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE