Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Muž joj prepisao kompanije: Sandra Meljničenko preko noći postala milijarderka

  Ruski biznismen Andrej Meljničenko prepisao je vlasništvo dve kompanije za proizvodnju uglja i đubriva svojoj supruzi Aleksandri i to dan pre nego što mu je Evropska unija uvela sankcije, prenosi Rojters.

  Meljničenko, koji je izgradio poslovnu imperiju nakon pada Sovjetskog saveza, odrekao se vlasništva u rudarskoj kompaniji SUEK AO i kompaniji za proizvodnju đubriva Jurokem grup 8. marta u korist svoje supruge.

  Sve do tada Meljničenko je vlasništvo nad kompanijama držao kroz lanac trustova i korporacija na adresama u Moskvi, švajcarskom gradu Cug i ostrvskim državama Kipru i Berumadama.

  Andrej Meljničenko (screenshot)

  Ubrzo nakon što su se venčali, Andrej je Aleksandru proglasio naslednikom vlasništva nad kompanijama, koje bi nasledila u slučaju njegove smrti, navode Rojtersovi izvori koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

  Kada je, međutim, rat u Ukrajini izbio 24. februara Andrej Meljničenko strahovao je da bi njegova poslovna imperija mogla da postane meta sankcija EU. Zbog toga je manje od dve nedelje kasnije – 8. marta prebacio vlasništvo obe kompanije na suprugu.

  Sutradan, 9. marta EU je obelodanila da uvodi sankcije svim ljudima bliskim režimu Vladimira Putina, među kojima je i Meljničenko. Sankcije su uključile zamrzavanje njegove imovine, zabranu ulaska u EU i zabranu entitetima iz EU da ga finansiraju. Sankcijama, međutim, nisu obuhvaćena njegova supruga niti deca.

  screenshot

  Nekoliko dana kasnije, jedna od jahti Andreja Meljničenka zaplenjena je u Trstu.

  Rojters navodi da nije uspeo da stupi u kontakt sa Meljničenkovima. Portparol kompanije SUEK takođe nije odgovorio na ove tvrdnje, ali je Jurokem, stacioniran u Švajcarskoj potvrdio da je Aleksandra zamenila supruga na mestu vlasnika kompanije. O tome je prvi pisao švajcarski list Tages-ancajger.

  Magazin Forbs je prošle godine rangirao Andreja Meljničenka osmim najbogatijim Rusom sa bogatstvom od 18 milijardi dolara.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE