Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sakupljanje smeća Japanci pretvorili u sport i takmičenje (VIDEO)

  Japanci su od običnog skupljanja smeća po ulici napravili sport odnosno sportsko takmičenje.

  Sport koji su Japanci izmislili se zove „SpoGomi“. „SpoGomi“ je kombinacija reči „sport“ i „gomi“ (na japanskom smeće).

  Ovo je postalo popularno takmičenje u kojem timovi od troje do petoro ljudi pokušavaju da pokupe najviše smeća najvišeg kvaliteta u određenom vremenskom periodu.

  Japan je nedavno najavio da će biti domaćin prvog „SpoGomi“ Svetskog prvenstva u novembru 2023. godine, sa timovima iz celog sveta koji će pretraživati ulice Tokija u potrazi za smećem koji će pokupiti.

  Svaki tim od tri igrača imaće 60 minuta da sakupi najviše smeća sa određenog područja dok pokušava da ga pravilno sortira u kese označene bojama za svaku vrstu (otpad koji se može sagoreti, plastika koja se može reciklirati, limenke, itd.).

  Kada vreme istekne, smeće će se izmeriti i proveriti da li je pravilno sortirano, a tim sa najviše smeća pobeđuje. U slučaju nerešenog rezultata, pobednik se određuje prema kvalitetu smeća, sa poenima po vrsti (opušci osvajaju najviše poena).

  Postavljena su jasna pravila – od bezbednosnih pravila kao što je zabrana sakupljanja smeća u blizini puteva ili železničkih pruga do pravila sportskog ponašanja kao što je poštovanje drugih timova.

  Svi učesnici nose jake rukavice za čišćenje koje im omogućavaju da pokupe bukvalno bilo koju vrstu smeća, kao i hvataljke za podizanje smeća iz stojećeg položaja. Na početku takmičenja, svi viču „Skupljanje smeća je sport!“ pre nego što uđu u svoje dodeljene oblasti. Na kraju predviđenog vremena, svi učesnici se vraćaju na startnu liniju kako bi izvagali i proverili svoj otpad.

  Plastika, otpad, smeće (Unsplash)

  Plastika, otpad, smeće (Unsplash)

  Pobedniku pehar i nagrada

  Pobednički timovi obično dobijaju sertifikat ili pehar od organizatora, a možda i malu nagradu od sponzora. Ali u takmičenju „SpoGomi“ se zapravo ne radi o nagradama. Učesnici jednostavno uživaju u takmičarskoj prirodi sporta, radeći kao tim, provodeći vreme na otvorenom i, na kraju, ali svakako ne najmanje važno, održavajući svoje gradove čistim.

  „Verujemo da je važno sakupljati smeće u gradovima jer je došlo do naglog povećanja količine otpada u okeanima širom sveta, pa je najbolje da to smeće sakupimo pre nego što uđe u okean, jer ga je tamo mnogo teže sakupiti“, rekao je Takaiasu Udagava, koji nadgleda prvi SpoGomi Svetski kup, prenose Zanimljivosti dana.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube Screenshot/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE