Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija u 2022. na šestom mestu po malverima za kriptominere

  Srbija u 2022. na šestom mestu po malverima za kriptominere

  Dok je globalni broj detekcija novih malicioznih fajlova ove godine prešao broj od 400.000 uzoraka dnevno, u Srbiji je tokom 2022. godine detektovan porast ukupnog broja sajber napada za 24.34%.

  Prema podacima stručnjaka kompanije Kaspersky, jednog od globalnih lidera u oblasti sajber bezbednosti, godinu za nama je u Srbiji obeležilo i nekoliko zanimljivih događaja. Treći kvartal protekao je u znaku porasta broja kriptominera, malvera koji koristi uređaje žrtve da bi “kopali” kriptovalute, koji je Srbiju plasirao na 6. mesto u Evropi po broju ovog tipa napada.

  Nedavni masovni napad na korisnike e-mail porukama sa malicioznim AgentTesla malverom u prilogu, tokom nekoliko nedelja oktobra doveo je Srbiju na drugo mesto po broju napada ovog tipa u svetu.

  Ranije ove godine, zabeležena je i situacija u kojoj je pokrenuta ciljana spear-phishing kampanja koja je kao motiv koristila lokalno relevantne teme iz sveta sajber bezbednosti, poput rensomver napada na jednu od državnih institucija. Ni industrijskih sistemi nisu bili van fokusa sajber kriminalca; na 47.84 odsto ICS uređaja zabeležena je neka forma napada tokom ove godine, što svrstava Srbiju u gornji deo liste zemalja i po ovom tipu napada.

  Sa udelom od 4.89 odsto, Srbija je bila na drugom mestu po broju napada email porukama sa zaraženim prilogom

  Sa udelom od 4.89 odsto, Srbija je bila na drugom mestu po broju napada email porukama sa zaraženim prilogom

  Kompanija Kaspersky je tokom 2022. godine, na globalnom nivou detektovala preko 400.000 novih uzoraka malvera dnevno – što je porast od 5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Istraživači ove kompanije utvrdili su i da se, globalno, udeo rensomver napada u ukupnom broju malvera uvećao za 181 odsto u odnosu na prethodnu godinu, enkriptujući 9.500 dokumenata korisnika svakog dana. Pored toga, globalno je detektovan porast od 142 odsto u broju downloadera – malicioznih programa koji instaliraju nove verzije malvera ili neželjenih aplikacija na inficirane uređaje.

  “Brzina kojom svet sajber pretnji raste i širi svoje granice, kao i broj novih uređaja koje korisnici svakodnevno koriste, čine mogućim da naredne godine, na globalnom nivou, dođemo do brojke od pola milliona malicioznih fajlova detektovanih na dnevnom nivou. Imajući na umu brzinu kojom svi trendovi i nove tehnike sajber kriminalaca nalaze primenu i u napadima na korisnike u Srbiji, možemo očekivati da će se značajan deo ovih trendova pojaviti i kod nas i postati prenja i za naše korisnike” rekao je Srđan Radosavljević, Solutions Architect kompanije Kaspersky za zapadni Balkan.
  “Veoma opasna praksa razvoja malver-kao-servisa (Malware-as-a-Service) znači da svaki elementarno sposoban prevarant može organizovati sajber napad i bez bilo kakvih znanja u programiranju. Nikada nije bilo lakše postati sajber kriminalac. Zbog toga je za sve kompanije, ali i obične korisnike veoma važno da koriste pouzdano bezbednosno rešenje i izbegnu da postanu žrtva sjaberkriminalaca”, zaklučio je Radosavljević.

  Procenat ICS uređaja na kojima je zabeležen napad od početka 2022 godine

  Procenat ICS uređaja na kojima je zabeležen napad od početka 2022 godine

  Kako bi ostali zaštićeni, Kaspersky savetuje privatnim korisnicima da:

  •  Ne preuzimaju i ne instaliraju aplikacije iz nepouzdanih izvora
  •  Ne otvaraju linkove iz nepoznatih izvora ili sumnjive online reklame poruke
  •  Kreiraju jake i jedinstvene šifre, koje uključuju miks malih i velikih slova, brojeva, znakova interpunkcije ali i da aktiviraju dvofaktorsku autentifikaciju
  •  Uvek instalirajte ažuriranja. Neka od njih sadrže kritične bezbednosne zakrpe
  •  Ignorišu poruke sa zahtevima da onemoguće zaštitne funkcije softvera ili sajberbezbednosnog rešenja
  •  Koriste robusno bezbednosno rešenje adekvatno za svoj tip operativnog sistema i uređaja kao što su Kaspersky Internet Security ili Kaspersky Security Cloud.

  Kako bi ostale bezbedne, Kaspersky savetuje organizacijama da:

  • Uvek ažuriraju softver na svim uređajima koji se koriste za pristup korporativnoj mreži, kako bi sprečili napadače da se infiltriraju u mrežu zloupotrebljavajući slabosti u njima
  •  Ustanove praksu korišćenja jakih šifri prilikom pristupa korporativnim servisima i koristite multifaktorsku autentifikaciju za pristup servisima na daljinu
  •  Koriste pouzdano endpoint rešenje kao što je Kaspersky Endpoint Security for Business koje je opremljeno detekcijom zasnovanom na ponašanju korisnika i mogućnostima kontrole anomalija za efektivnu zaštitu od poznatih i nepoznatih pretnji

  Izvor: BIZLife

  Foto: Kaspersky/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE