Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Chatbot AI

  AI Chatbot postao viralan zbog pisanja odličnih eseja

  Zamislite kada bi Siri mogla da vam napiše esej na fakultetu ili bi Alexa mogla da uradi recenziju filma u stilu Šekspira. OpenAI je prošle nedelje otvorio pristup ChatGPT-u, četbotu sa veštačkom inteligencijom, koji komunicira sa korisnicima na veoma ubedljiv i razgovoran način.

  Njegova sposobnost da pruži dugačke, promišljene i temeljne odgovore na pitanja i upite, čak i ako su netačni, zaprepastila je korisnike, uključujući akademike i neke u tehnološkoj industriji.

  Alat je brzo postao viralan. U ponedeljak, suosnivač Open AI Sem Altman, istaknuti investitor iz Silicijumske doline, rekao je na Tviteru da je ChatGPT prešao milion korisnika. Takođe je privukao pažnju pojedinih istaknutih tehnoloških lidera, kao što je izvršni direktor Box-a Aron Levi.

  „Postoji određeni osećaj koji se dešava kada nova tehnologija prilagodi vaše razmišljanje o računarstvu. Google je to uradio. Firefox je to uradio. AWS je to uradio. iPhone je to uradio. OpenAI to radi sa ChatGPT-om“, naveo je Levi na Tviteru.

  Ali kao i kod drugih alata sa veštačkom inteligencijom, on takođe predstavlja moguću zabrinutost, uključujući i način na koji bi mogao da poremeti kreativne industrije, ovekoveči predrasude i širi dezinformacije.

  Tehnologija, chatbot

  Tehnologija, chatbot (Pixabay)

  Šta je ChatGPT?

  ChatGPT je veliki jezički model obučen na ogromnoj količini informacija na mreži za kreiranje svojih odgovora. Dolazi od iste kompanije koja stoji iza DALL-E, koja generiše naizgled neograničen opseg slika kao odgovor na upite korisnika. To je takođe sledeća iteracija GPT-3 generatora teksta.

  Nakon što se registruju za ChatGPT, korisnici mogu da zatraže sistem veštačke inteligencije da postave niz pitanja, kao što je „Ko je bio predsednik Sjedinjenih Država 1955?“ ili da sažmu teške koncepte u nešto što bi učenik drugog razreda mogao da razume. Čak će se pozabaviti otvorenim pitanjima, kao što je „Šta je smisao života?“ ili „Šta da obučem ako je danas 40 stepeni?“

  „Zavisi od toga koje aktivnosti planirate da radite. Ako planirate da budete napolju, trebalo bi da nosite laganu jaknu ili džemper, duge pantalone i cipele sa zatvorenim prstima. Ako planirate da budete unutra, možete obući majicu i farmerke ili drugu udobnu odeću“, odgovorio je ChatGPT.

  Međutim, neki korisnici su bili veoma kreativni.

  Chatbot (četbot)

  Chatbot (četbot) (Pixabay)

  Kako ga ljudi koriste?

  Jedna osoba je zamolila četbota da uradi hit pesmu iz 90-ih, „Baby Got Back“, u stilu „The Canterbury Tales“, druga je napisala pismo da ukloni loš račun iz kreditnog izveštaja (umesto da koristi uslugu advokata). Drugi živopisni primeri uključuju traženje saveta za dekoraciju doma inspirisanih bajkama i davanje pitanja za ispit iz engleskog. AP je odgovorio esejem od 5 pasusa o Wuthering Heights.

  U postu na blogu prošle nedelje, OpenAI je rekao da „format omogućava alatu da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje greške, ospori netačne premise i odbije neprikladne zahteve“.

  Od ponedeljka ujutru, stranica za isprobavanje ChatGPT-a je bila zatvorena zbog izuzetno „velike potražnje“.

  „Molim vas, sačekajte dok radimo na skaliranju naših sistema“, navodi se u poruci.

  Robot tehnologija Pixabay

  Mogući problemi

  ChatGPT je uspešno postavio niz pitanja koja je poslao CNN, ali neki odgovori su bili primetno pogrešni. U stvari, Stack Overflow – platforma za pitanja i odgovore za programere – privremeno je zabranila korisnicima da dele informacije sa ChatGPT-a, uz napomenu da to „značajno štetno sajtu i korisnicima koji traže tačne odgovore“.

  Osim pitanja širenja pogrešnih informacija, alatka bi takođe mogla da ugrozi neke pisane profesije, da se koristi za objašnjenje problematičnih koncepata i, kao i kod svih AI alata, održava predrasude na osnovu skupa podataka na kojima je obučen. Na primer, otkucavanje upita koji uključuje generalnog direktora moglo bi da izazove odgovor pod pretpostavkom da je pojedinac belac i muškarac, na primer.

  „Iako smo uložili napore da nateramo model da odbije neprikladne zahteve, on će ponekad reagovati na štetne instrukcije ili pokazati pristrasno ponašanje. Koristimo API za moderiranje da bismo upozorili ili blokirali određene vrste nebezbednog sadržaja, ali očekujemo da će za sada imati neke lažne negativne i pozitivne rezultate. Željni smo da prikupimo povratne informacije korisnika kako bismo poboljšali ovaj sistem“, naveo je Open AI na svojoj veb stranici, piše CNN.

  veštačka inteligencija

  veštačka inteligencija (Unsplash)

   

  Chatbot ima nedostatke

  Ipak, Lian Dži Su, direktor istraživanja u kompaniji za istraživanje tržišta ABI Research, upozorava da chatbot radi „bez kontekstualnog razumevanja jezika“.

  „Modelu je veoma lako dati odgovore koji zvuče uverljivo, ali i netačne ili besmislene. Pogađao je kada je trebalo da razjasni i ponekad je odgovarao na štetne instrukcije ili pokazivao pristrasno ponašanje. Takođe mu nedostaje regionalno i specifično razumevanje za državu“, rekla je ona.

  U isto vreme, međutim, pruža uvid u to kako kompanije mogu da iskoriste razvoj virtuelne pomoći, kao i rešenja za brigu o pacijentima i klijentima.

  Iako je DALL-E alatka besplatna, ona postavlja ograničenje na broj upita koje korisnik može da napravi pre nego što mora da plati. Kada je Ilon Mask, suosnivač OpenAI-a, nedavno pitao Altmana na Tviteru o prosečnoj ceni po ChatGPT ćaskanju, Altman je rekao: „Moraćemo to nekako da unovčimo u nekom trenutku.“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE