Sada i zvanično: Evropa uvodi digitalne KOVID PASOŠE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sada i zvanično: Evropa uvodi digitalne KOVID PASOŠE

  Evropski parlament je usvojio odluku o digitalnim COVID potvrdama koje će olakšati putovanja unutar Evropske unije počev od prvog jula ove godine.

  “Države članice EU se ohrabruju se da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja, osim ako su strogo nužna i razmerna, a ohrabrujuće je da neke tu potvrdu već izdaju“, rekao je predsednik Odbora za građanske slobode i izvestilac Huan Fernando Lopez Agilar.

  Kako je saopšteno, potvrdu će izdavati nacionalne službe i one će biti besplatne. Biće dostupne u digitalnom i papirnom obliku i sadržaće QR kod. Ova potvrda će pokazati da je osoba vakcinisana, da ima negativan rezultat ili da se oporavila od COVID-19.

  Dodaje se takođe da potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje, pa se neće smatrati putnom ispravom.

  “Zajednički okvir EU-a osiguraće interoperabilnost i proverljivost potvrda u celoj EU pa će onemogućiti njihovo falsifikovanje i prevare”, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

  Nema dodatnih ograničenja

  U saopštenju iz Evropskog parlamenta se naglašava da je tokom razgovara između institucija, postignut dogovor da države članice neće moći da nametnu dodatna ograničenja putovanja za one koji imaju potvrdu, poput karantina, samoizolacije ili testiranja, “osim ako su ona srazmerna i nužna rzbog zaštite javnog zdravlja”.

  Sve države članice EU će morati da prihvate potvrde drugih država članica o vakcinaciji sa vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

  Do sada su za teritoriju EU odobrene vakcine proizovđača Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca kao i Johnon&Johnson.

  Izvor: BIZLife, mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE