Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiolog: Kovid propusnice NISU REŠENJE, već zatvaranje i vakcinacija

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da same kovid propusnice „ne rešavaju ništa“ i ponovio da je za značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji neophodno zatvaranje na 10 dana, „svega osim onog što je neophodno za životne potrebe“.

  Kon je za Blic ponovio da se značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji ne može očekivati „sve dok se ne uvedu nove restriktivne mere i poveća obuhvat vakcinacije“.

  „Stojimo stabilno na visokom nivou i ne vidi se trend opadanja. Zato smatramo da je neophodno zatvaranje na 10 dana svega osim onoga što je neophodno za životne potrebe a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste da kovid propusnice važe 24 sata“, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

  Upitan kako je moguće da je i pored vakcinacije broj umrlih prethodnih dana gotovo identičan kao prošlog decembra kada cepiva nije bilo, Kon je rekao da dve doze vakcine „nisu dovoljne“ što se kako je dodao, shvatilo tek u junu na osnovu podataka iz Izraela.

  „Dve doze nisu bile dovoljne da spreče infekciju, da dođe do zaražavanja pa i da spreče mogućnost prenošenja među onima koji su vakcinisani. Tako smo dočekali ovaj virus potpuno raširenih ruku, ne poštujući nikakve mere preko leta što je dovelo do povećanja njegove snage, potencijala“, kazao je epidemiolog.

  Virus će mutirati i vakcinisani neće biti zaštićeni

  Epidemiolog u Studentskoj poliklinici Mila Paunić izjavila je da koronavirus stalno mutira i da će se, ako se ne vakciniše dovoljan broj ljudi, stvoriti takva varijanta virusa da ni vakcinisani neće više biti zaštićeni.

  Kako je Paunić rekla za RTS, u Studentskoj poliklinici iz nedelje u nedelju je sve gora situacija i sve više zdravstvenih radnika u u toj ustanovi oboleva od korone.

  „U poliklinici je sve manji broj lekara i medicinskh sestara. Sve je veći broj obolelih, ne pamtim da je u bilo kom talasu bio ovoliki pritisak“, naglasila je ona.

  Paunić je kazala da je protekle nedelje obavljeno više od 420 prvih pregleda, dok je kontrolnih bilo više od 1.000.

  „Još ne mogu da shvatim zašto mladi ne žele da se vakcinišu. Postkovid postaje veliki problem čak i za mlade koji su imali blagu kliničku sliku“, istakla je ona.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE