Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusko „njet“ crnogorskom vinu

  Ruska služba Rospotrebnadzor zabranila je uvoz u Rusiju proizvoda najvećeg proizvođača vina iz Crne Gore zbog lošeg kvaliteta i bezbednosti, saopštila je pres-služba resora.

  „Federalna služba za nadzor u sferi zaštite prava potrošača otkrila je u 2017. godini 24 partije alkoholnih proizvoda (koje su proizvele Plantaže 13. jul) koje nisu u skladu sa zahtevima kvaliteta i bezbednosti važećeg zakonodavstva u oblasti prava zaštite potrošača i sanitarno-epidemiološkog blagostanja stanovništva“, navodi se u saopštenju Rosoboroneksporta.

  [preporucene_vesti ids=“264851″]

  U resoru su naveli da je tokom istrage otkriven sadržaj pesticida i plastike. Partija alkoholnih proizvoda koja ne odgovara ustanovljenim standardima povučena je sa tržišta, dok su materijali predati sudu.

  „Bez obzira na upozorenja Rosoboronadzora, proizvođač Plantaže 13. jul do danas nije predstavio informacije da je eliminisao kršenja zahteva u oblasti zaštite prava potrošača i osiguranju bezbednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusku Federaciju“, naveli su u ruskoj službi.

  Uzimajući gore navedeno u obzir, Rospotrebnadzor je od dana 26. 04. 2017. obustavio uvoz alkoholnog pića crnogorskih Plantaža u Rusiju.

  Marković: To je zbog NATO

  Premijer Crne Gore Duško Marković smatra da iza odluke vlasti Rusije stoji politički motiv zbog odluke Crne Gore da se pridruži savezu NATO.

  Istovremeno, crnogorske Plantaže odbacile su kao netačne navode sanitarnih vlasti Rusije da je u vinu tog proizvođača nedozvoljena količina pesticida i plastike zbog čega je zabranjen uvoz.

  Plantaže uzorke izvezenih serija „slale su na proveru u tri sertifikovane laboratorije čiji su nalazi pokazali da spornih sastojaka nema, ili su u sto puta manjem procentu u odnosu na one koje je objavila ruska služba“, rekao je direktor kompanije Milan Milutinović i dodao da će odluka Moskve naneti veliku štetu kompaniji koja petinu svog izvoza plasira na tržište Rusije.

  Crna Gora se 2014. godine pridružila sankcijama EU protiv Rusije, zbog krize u Ukrajini. Rusija je protiv Crne Gore uvela kontra-mere, ali je vino ostalo na listi proizvoda koji nisu bili pod ruskim embargom.

  Prema oceni crnogorskog premijera Markovića, „jasno je da je odluka u kontekstu NATO članstva“.

  On je poručio ruskim građanima da su „neodgovornošću politike“ njihovih vlasti, „izgubili priliku da konzumiraju najbolja vina“.

  Izvor: Sputnjik, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE