Rusija predstavlja PRVI ELEKTRIČNI avion

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija predstavlja PRVI ELEKTRIČNI avion

  Rusija će predstaviti prvi avion sa električnim motorom na aeromitingu MAKS 2021, koji će se održati od 20. do 25. jula u Žukovskom u Moskovskoj regiji.

  Ove informacije je potvrdio zamenik premijera Jurij Borisov.

  “Ovaj projekat je realizovan sa Fondom za napredne studije. Električni avion koji ćemo predstaviti zasnovan je na principima superprovodljivosti”, dodao je Borisov.

  Elektromotor je deo hibridnog demonstratora pogonskog sklopa koji razvija ruski Centralni institut za vazduhoplovne motore (CIAM).

  Ovaj inovativni električni motor zasnovan je na visokotemperaturnim superprovodnicima snage 500 kW, a ispitivanja nad njim su počela 5. februara.

  Prema rečima izvršnog direktora CIAM Mihaila Gordina, ovo je jedan od najvažnijih projekata u modernom vazduhoplovstvu.

  Dodao je da je korišćenje platforme visokotemperaturne superprovodljivosti (HTSP) osmišljeno da se reši niz tehnoloških problema s kojima se vazdušni saobraćaj već suočava.

  Andrey Vavilov, predsednik Odbora direktora Superoxa, istakao je da su ruski naučnici prvi u svetu koji su započeli testiranje električnog avionskog motora zasnovanog na HTSP.

  “Razvoj ovakvog projekta je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i ispitivanja. Iza nas je stotine proizvedenih prototipova i desetak testiranih i proizvedenih uzoraka motora različitih kapaciteta”, istakao je Vavilov.

  Planirano je da se ova nova tehnologija koristi za dizajniranje motora i elektroenergetskih kompleksa za potpuno električne avione i helikoptere, piše Russia Today.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE