Vlada usvojila ZAKON koji omogućava da GRAĐANI proizvode struju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada usvojila ZAKON koji omogućava da GRAĐANI proizvode struju

  Vlada Srbije je usvojila predloge četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva – o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije.

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je, povodom usvajanja predloga tih zakona, da će novi zakonski okvir omogućiti nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

  Navela je da se Srbija nalazi u godini u kojoj mora da se razmišlja kako da se proizvodi dovoljno električne i toplotne energije, kako da zemlja ima dovoljno gasa, nafte i naftnih derivata, uz istovremeno održiv razvoj.

  “Zakoni koje je Vlada usvojila to omogućavaju, jer otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima, a svim građanima da pored toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego sada”, rekla je Mihajlović.

  Ona je dodala da će novi zakoni omogućiti i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

  Naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

  “Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo”, kazala je Mihajlović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE