Moody’s: Rusija je možda već bankrotirala, to se nije dogodilo još od 1917.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moody’s: Rusija je možda već bankrotirala, to se nije dogodilo još od 1917.

  Rusija ovaj put ima novac, no ne može ga isplati jer su joj zapadne zemlje zamrzle rezerve, četvrte najveće na svetu. 

  Rusija je možda već bankrotirala zato što nije uspela servisirati svoje dolarske obveznice radi zapadnih sankcija zbog rata u Ukrajini, objavila je agencija Moody’s, što se nije dogodilo još od godina neposredno nakon Oktobarske revolucije 1917. godine.

  Rusija je 4. aprila izvršila plaćanje za dve državne obveznice – s dospećem 2022. i 2042. – u rubljama, a ne u dolarima. “Ugovori o obveznicama ne sadrže odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima”, objavila je agencija.

  Moskva, Rusija

  S toga se može smatrati da je Rusija, prema definiciji Moody’sa, u bankrotu ako do 4. maja, kada istekne jednomesečno razdoblje počeka, ne ispuni svoje obaveze u dolarima.

  Moody’s tvrdi da neke evroobveznice Rusije izdate nakon 2018. omogućavaju plaćanje u rubljima u određenim uslovima, no da one starije od tog razdoblja to ne dopuštaju. Moody’s smatra da ulagači nisu dobili ugovorno plaćanje u stranoj valuti na datum dospeća plaćanja.

  Rusija ponavlja kako želi vraćati svoj dug, no da ju je zapad sprečio u tome uvođenjem strogih sankcija nakon što je napala Ukrajinu 24. februara.

  Moskva

  Rusija 1998. nije vratila 40 milijardi dolara domaćeg duga, pa je devalvirala rubalj pod predsednikom Borisom Jeljcinom jer je praktično bankrotirala posle azijske dužničke krize i pada cena nafte. Rusija ovaj put ima novac, no ne može ga isplatiti jer su joj zapadne zemlje zamrzle rezerve, četvrte najveće na svetu.

  Bio bi to prvi veći ruski bankrot u više od sto godina. Moskva je vraćala strane dugove čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE