Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APR: Više od 600 medija bez „upisanog“ glavnog urednika

  Više od 600 medija upisanih u bazu Agencije za privredne registre nema podatak o glavnom uredniku, a među njima je najviše dnevnih i periodičnih novina, 476, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

  Prema podacima APR, kako je saopšteno, u Srbiji je registrovano 1.978 medija sa podacima o glavnom uredniku, što je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

  „U avgustu prošle godine u registru APR bilo je upisano 2.608 medija, što znači da 630 medija koji su upisani u APR nema podatke o glavnom uredniku. Od tog broja najviše je dnevnih i periodičnih novina, 476. Radio programa ‘bez’ urednika je 77, a televizija 30“, naveo je UNS.

  U tom udruženju ističu da postoje i tri servisa novinskih agencija koji takođe nemaju upisane urednike, a za čak 111 medija koji se vode kao „ostalo“ i „nedefinisano“, rubrika „glavni urednik“ u APR je prazna.

  Povećanje broja medija u odnosu na prošlu godinu zabeleženo je i kod internet portala kojih je prošle godine bilo 850, a u aprilu ove godine u bazi APR je 916 portala kojima je upisan glavni urednik.

  UNS je dodao da su po starom zakonu, do 2014. godine mediji upisivani u Registar javnih glasila, a novim zakonom propisano je da se mediji po službenoj dužnosti upisuju u Registar medija u APR.

  Takođe, novi zakon je propisao rok od šest meseci u kojem je izdavač medija bio dužan da prijavi potrebne podatke što mnogi izdavači nisu ispunili, ali APR nema ovlašćenje da zbog toga „briše“ medije iz registra.

  „Međutim, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, izdavaču medija koji nije upisan u Registar po zakonu ne mogu biti sufinansirani projekti niti na drugi način mogu dobijati državnu pomoć“, objavio je UNS.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE