Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi od BiH potražuju ratni dug za gas

  Vlada Rusije zatražila je od zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine da joj isplate ratni dug za gas koji trenutno iznosi 98 miliona dolara, piše Dnevni avaz.

  Reč je o dugovanjima nastalim prema ruskom Gazpromu za gas isporučen od 1991. do 1995. godine. Dug je iznosio ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela isplata, Federacija BiH vratila je svega 5,9 miliona KM, piše list.

  Kompanija Gas-Res iz Banje Luke nedavno je sa kompanijom Gazprom potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na FBiH.

  Pre nekoliko godina parafiran je sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH o tome da svaki entitet mora da izmiri polovinu duga, ali sporazum nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini RS.

  Ovaj zahtev ruske strane došao je nakon dogovora o isplati klirinškog duga BiH u iznosu od 125,1 milion dolara, a reč je o obavezama bivšeg SSSR po obračunima u vezi sa robnim prometom.

  Nakon dogovora u Rusiji o isplati klirinškog duga, BiH nije rešila pitanje ratnog duga za gas, što Rusi sada potenciraju, a o čemu su upoznati i u kompaniji BH gas i u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

  Izvor: Seebiz

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE