Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTS ne otpisuje dug za pretplatu: Izvršitelji NAPLAĆUJU skoro 450 mil. EUR

  Desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu.

  Kako je za Novosti rečeno u RTS, ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa za pretplatu iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.

  S obzirom na to da je, na primer, iz državnog budžeta za RTS u 2019. godini izdvojeno 2,1 milijarda dinara i da su svi njihovi prihodi – od marketinga, TV takse i iz državne kase – u 2018. iznosili 11 milijardi, jasno je da bi Javni servis skoro pet godina mogao da živi samo od naplate ovih dugova.

  Izvesno je da će dužnici ove iznose, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu i troškove, morati da plate, jer Javni medijski servis nije odustao od potraživanja.

  RTS nije doneo odluku o otpisivanju dugovanja za RTV pretplatu. Prosečno dugovanje iznosi oko 25.000 dinara, poručuju.

  Prvog januara ove godine, u skladu sa izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, sudovi su počeli da ustupaju izvršiteljima na stotine hiljada izvršnih predmeta starijih od tri godine.

  Poslednjeg dana juna, prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, bilo je ostalo još oko 460.000 slučajeva za prosleđivanje, od kojih 90 odsto u Beogradu.

  Prema njegovim rečima, razgovor da se odustane od naplate dugova malih iznosa vođen je npr. sa beogradskim Infostanom i Parking servisom. Takvog dogovora sa RTS, međutim, nema.

  Advokati najavljuju da će dužnici uzvratiti kontratužbama, za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje, uz postavljanje odštetnih zahteva.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE