Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  "rogata" kometa

  „Rogata“ kometa vidljiva sa Zemlje prvi put posle 70 godina

  Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da će “rogata“ kometa 12P/PonsBrooks biti vidljiva sa Zemlje prvi put nakon 70 godina.

  Ukoliko vremenske prilike dozvole, kometa će moći da se vidi krajem ovog i početkom narednog meseca, a biće vidljiva i golim okom, iako je preporučeno da se posmatra pomoću dvogleda ili malog teleskopa.

  Gde se može videti?

  Kako bi se video svetleći rep komete, na nebu je treba tražiti posle zalaska sunca, iznad horizonta prema zapadu, javlja Ansa, prenose Nezavisne novine. 

  Sledećeg juna dostići će minimalnu udaljenost od Zemlje, ali tada više neće biti vidljiva sa severne hemisfere, a prema ESA naredni put će prići Zemlji 2095. godine.

  Kometa 12P je drevni kosmički ledeni breg, formiran pre otprilike 4,6 milijardi godina.

  Otprilike svake 71 godine vraća se u Sunčev sistem i iz tog razloga spada u porodicu periodičnih kometa, poput poznatije Halejeve komete.

  Prvi put ju je uočio astronom Žan-Luj Pons 12. jula 1812. godine, a kometa 12P je zatim ponovo otkrivena u svom sledećem prolazu blizu Zemlje, 1883. godine, od strane Vilijama Roberta Bruksa, po kome je i dobila ime.

  Njeno jezgro, široko 30 kilometara, je neka vrsta prljave snežne grude, aglomeracije leda, prašine i kamenitog materijala, koja oslobađa gas i prašinu u blizini Sunca.

  Jedna važna karakteristika komete je povećanje osvetljenosti, koje se naziva „izlivi“.

  Tokom njenog sadašnjeg prolaska, već je deset izliva zabeleženo od prošlog jula, prvi je bio nepravilnog oblika zbog kojeg kometa liči na čuveni svemirski brod „Milenijumski soko“ iz filma „Ratov zvezda“, a zbog čega je nazvana „rogata“ kometa.

  Izlivi su takođe zabeleženi 1883. i 1954. godine, a sumnja se i da su viđeni iznad Kine 1385. i na italijanskom nebu 1457. godine.

  Kometa 12P nije jedina vulkanska kometa koju naučnici prate. Poslednjih godina bilo je nekoliko erupcija komete 29P/Švasman-Vačman, najburnije u našem planetarnom sistemu.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. Prijavite se na naš newsletter.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE