Rod kukuruza može preko sedam miliona tona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rod kukuruza može preko sedam miliona tona

  Rod kukuruza u Srbiji ove godine mogao bi premašiti sedam miliona tona, što je blizu rekorda od osam miliona tona iz 2016. godine, ali na većoj zasejanoj površini, rekao je direktor poslovnog Udruženja “Žita Srbije”.

  On je agenciji Beta kazao da će ove godine, kada je zasejano oko 900.000 hektara, što je manje nego prošle godine kada je pod tom kulturom bilo 970.000 hektara, većim prinosom biti nadoknađen manjak oranica.

  U Srbiji je 2016. godine bilo zasejano preko milion hektara, prinosi su bili od pet do 16 tona po hektaru.

  Saković je rekao da će procene o rodu biti preciznije kada počne berba pošto sada ima i sporadičnih problema jer se na njivama u Sremu pojavila bolest kukuruza “crvenilo”, zbog nepoštovanja plodoreda i zagađenosti njiva korovskim travama.

  Izvoz kukuruza, ako se ostvari očekivani prinos od preko sedam miliona tona, prema njegovim rečima, mogao bi da bude oko 2,5 miliona tona. Kaže da ove godine neće biti problema sa nalaženjem kupaca jer je severnu Evropu zahvatila suša i tražiće više kukuruza.

  “Kod izvoza kukuruza veći je problem logistika nego nedostatak tržišta jer nizak nivo na Dunavu povremeno ometa transport”, rekao je Saković. Dodao je da je cena kukuruza 16 dinara po kilogramu i da treba očekivati blagi rast.

  Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić rekao je za Betu da na njivama, gde kukuruz nije oštećen gradom i drugim vremenskim nepogodama i gde je dobro obrađen, prinosi mogu biti i do 12 tona po hektaru.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE