Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Rivijan“ otvorio tehnološki centar u Beogradu, do kraja godine posao za 200 inženjera

  Američki proizvođač električnih vozila Rivijan svečano je otvorio tehnološki centar na Novom Beogradu.

  Otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka nauke Jelena Begović, potpredsednica kompanije za akviziciju talenata Sindi Nikola i viši potpredsednik za razvoj softvera Vasim Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

  Vučić je na otvaranju rekao da je za našu zemlju veoma značajno što je došla jedna takva kompanija.

  Rivijan je najinovativnija kompanija u celom svetu kada su u pitanju električna vozila.

  Vučić je rekao da su „zvezdane staze“ stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

  „Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon“, rekao je Vučić.

  Istakao je da se nada da je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji.

  Predstavnici kompanije su predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Rivijana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom na to da ima snagu od čak 835 konjskih snaga.

  Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata. Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj.

  Centar u Beogradu globalno komplementaran

  Potpredsednica američke kompanije Rivian za akviziciju talenata Sindi Nikola rekla je na svečanom otvaranju da je ponosna što će Rivijan imati tehnološki centar u Beogradu, koji će biti globalno koplementaran kao i da žele da iskoriste talenat i znanje koji postoje u Srbiji.

  Navela je da u Srbiji trenutno imaju 14 zaposlenih, a da će ih do kraja meseca biti 25.

  Zahvalila je na saradnji koja je do otvaranja trajala godinu i po dana i dodala da su sa timom Srbije na ovom projektu sarađivali kao jedna porodica.

  Istakla je da je cilj Riviana koji proizvodi električna vozila borba protiv klimatskih promena i zaštita planete, a za to je, kako je ocenila, jedina mogućnost da imaju najbolje ljude.

  Dodala je da je globalno ta kompanija za dve i po godine stigla sa 1.200 na 14.000 zaposlenih.

  U Srbiji postoji znanje i talenti

  „Želimo da iskoristimo talenat i znanje koje postoji u Srbiji. Par meseci tražimo kandidate. Ovde su ljudi sjani, imaju DNK sa strašću, istrajnošću izdržljivošću“, rekla je Nikola.

  Najavila da će biti nastavljena partnerstva sa industrijom i akademskim svetom u Srbiji, jer cilj ne mogu ostvariti sami.

  Potpredsednik Rivijana za razvoj softvera Vsim Bensaid zahvalio se na podršci pruženoj da bi ta kompanija došla u Srbiju.

  Istakao je da je softver suština iskustva za klijente, te da skup tehnologije razvijen u kompaniji određuje vozila.

  Dodao je i da klijenti sa Rivian vozilima istražuju svet na bezbedan način.

  Istakao je i da je impresioniran biografijama u prijavama za posao, a najavio je da će zaposlene i rukovodioce tražiti iz ove zajednice.

  Nekoliko stotina prijava za posao

  Kompanija Rivijan je saopštila da je do danas pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejment, naprednog sistema za pomoć vozaču i IT usluga.

  Naveli su da su prvi zaposleni počeli s radom prethodnih dana, kao i da će Rivijan u narednim nedeljama i mesecima širiti tim u Beogradu.

  Rivijan će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

  Rivijan sa sedištem u Kaliforniji, poznat po proizvodnji električnih kamioneta i terenaca, u septembru je zvanično najavio da u Beogradu otvara centar za istraživanje i razvoj sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije.

  Kompanija će u Srbiji, kako je ranije objavljeno, poslovati pod imenom Rivijan SE Jurop d. o. o. Beograd.

  Kompanija Rivijan je osnovana 2009. i bavi se dizajniranjem i proizvodnjom električnih vozila.

   

   

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Prededništvo Srbije/Dimitrije Goll

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE