Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Tinto: Prerada rude jadarit biće primer najbolje svetske prakse

  Rio Sava Exploration, ćerka firma kompanije Rio Tinto koja razvija projekat „Jadar“, održala je četvrti po redu Otvoreni sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti u cilju nastavka dijaloga sa zainteresovanim stranama i predstavljanja svih detalja projekta, posebno onih koji izazivaju zabrinutost kod građana.

  Nakon sastanaka održanih u aprilu, junu i julu sa više od 200 učesnika, predstavnici kompanije Rio Sava su na četvrtom skupu – zajedno sa ekspertima naučnih institucija uključenih u projekat, detaljno predstavili tehnologiju prerade ruda u okviru kompanije Rio Tinto, tehnologiju prerade jadarita na projektu Jadar, ali i lanac dodatnih vrednosti projekta u pogledu finalnog proizvoda i benefita za Srbiju.

  Otvorenom sastanku na temu prerade rude prisustvovalo je preko 70 učesnika šire javnosti i oni su imali priliku da u direktnom razgovoru sa predstavnicima kompanije Rio Sava dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa projektom Jadar.

  „Metoda prerade rude jadarita rezultat je višegodišnjeg rada naše kompanije i ona će se odvijati u modernom postrojenju, sa inovativnom i održivom procesnom tehnologijom, koja je ekološki prihvatljiva i značajno naprednija od ranije korišćenih. Planirano je da projekat Jadar bude primer najbolje tehnologije za preradu rude koja ispunjava tri, za nas najvažnija principa: da bude tehnološki održiva, ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa“, istakla je Vesna Prodanović, direktorka Rio Sava Exploration.

  „Projekat Jadar predstavlja integrisani proces unutar koga se celokupna prerada obavlja na jednom mestu što je ekonomski i ekološki najisplativije. Time Rio Tinto zadržava vrednosni lanac u Srbiji, proizvodeći ovde finalni proizvod kome nije potrebna dalja prerada. Projekat Jadar na taj način obezbeđuje konkurentnost ovog proizvoda na svetskom tržištu i mapiranje Srbije kao ključne u procesu tranzicije ka zelenim izvorima energije,“ zaključila je Vesna Prodanović.

  Projekat „Jadar“, kao jedna od vodećih grinfild investicija u Srbiji razumljivo izaziva veliku pažnju javnosti, nevladinih organizacija i posebno lokalnog stanovništva. Serije otvorenih sastanaka važan su segment otvorenog dijaloga i saradnje na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija. Rio Sava će i u budućnosti nastaviti da aktivno sluša potrebe svih zainteresovanih strana u vezi sa razvojem projekta Jadar, čemu u prilog govori i činjenica da je sledeći Otvoreni sastanak zakazan već za septembar.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE