Cena gasa u Srbiji se NE MENJA, bar do Nove godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena gasa u Srbiji se NE MENJA, bar do Nove godine

  Skok cena gasa na svetskom tržištu neće uticati na promenu cene gasa u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa Gaspromom, izjavio je specijalni savetnik Ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević.

  Rast cena gasa rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka, rekao je Stanojević.

  “Evropska skladišta bila prazna zbog zime koja je duže trajala, a da je nesreća u Rusiji uticala na smanjenje isporuke. Količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220, skočila na 580 dolara za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa Gaspromom koji važi do kraja ove godine”, rekao je Stanojević na TV Prva, saopštilo je ministarstvo.

  Stanojević je pojasnio da cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu i da će formiranje cene za sledeću godinu u Srbiji zavisiti od pregovora Srbijagasa sa Gaspromom, dodavši da se tokom oktobra očekuje da cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE