Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Sava Exploration: Skup u SANU o jadru – Dijalog na bazi činjenica i dokaza

  Rio Sava Exploration pozdravlja inicijativu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao uvažene naučne instituciji u zemlji, da organizuje dvodnevni naučno-stručni skup „Projekat „Jadar“: šta je poznato?“ i široj stručnoj javnosti predstavi različite aspekte jedne od najznačajnijih grinfild investicija u Srbiji.

  U instituciji u kojoj se cene činjenice, nauka i dokazi, i uz učešće naših eminentnih stručnjaka, vodio se dijalog na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija, koje se tiču svih faza razvoja projekta „Jadar“. Samo ovakvim dijalogom o najvećim razvojnim potencijalima Srbije, moguće je mobilisati naučni potencijal naše zemlje. Takav dijalog doprinosi napretku, uz brigu o očuvanju najznačajnijih resursa, poput životne sredine.

  Otvarajući skup i pozdravljajući prisutne, predsednik SANU akademik Vladimir Kostić istakao je: „Nije prvi put da se SANU oglašava ovakvim prigodama, i to ćemo uraditi i ovoga puta na jedini način koji je inherentan SANU, to jest naučnim argumentima i naučno zasnovanim pitanjima. SANU se ne bavi bilo kakvim konjukturnim opredeljivanjima. Ona će tragati samo za naučno zasnovanim istinama. Ponudićemo ovaj slobodni prostor komunikacije za relevatne sagovornike sa svih strana kojii će koristiti jezik nauke, činjenice, fakte, iako smo u SANU svesni da ne delimo ista mišljenja… Kada je u pitanju SANU, ovde se ništa ne rešava, ali ćemo barem malo biti pametniji u razumevanju celog problema. Ako bismo to postigli, ja bih ovaj skup smatrao uspešnim“.

  „Neznanje, strah i nedostatak informacija ne smeju da budu prepreka napretku“, reči su Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, upućene na skupu.

  Rio Sava Exploration izražava zahvalnost što je Srpska akademija nauka i umetnosti omogućila da se u otvorenoj atmosferi razgovara o projektu „Jadar“ koji će, uvereni smo, opravdati visoka očekivanja u svakom smislu, kako u ekonomskom, tako i u ekološkom.

  Na skupu je postavljeno preko 60 pitanja od strane naših istaknutih stručnjaka, naučnika, profesora i istraživača. Tim eksperata, pre svega univerzitetskih profesora okupljenih oko razvoja projekta „Jadar“, argumentovano i detaljno je odgovorio na postavljena pitanja, i verujemo da će iznete činjenice i podaci doprineti da se zaustave neke od najčešće ponavljanih neistina o projektu „Jadar“.

  Danas smo izneli činjenice oko kojih se namerno ili slučajno generišu brojne zablude i neistine. „Jadar“ će biti duboki podzemni rudnik, a ne o otvoreni „kop“ na hiljadu i više hektara, kako se često navodi. Vodu ćemo uzimati iz aluviona reke Drine, dakle ne iz Drine, i ne iz Jadra, i to na nivou 4/100.000, odnosno četiri stohiljadita dela prosečnog toka Drine. Nećemo imati ni tečno jalovište, samim tim ni branu, ni pečenje rude na 1200 stepeni, ni tretiranje sumpornom kiselinom na 250 stepeni. Za rastvaranja rude neće se koristiti 36,000 m3 vode na dan, već 6-7 puta manja količina vode od navedene, pri čemu će preko 90% te vode biti već korišćena i reciklirana – a ne čista voda. Prisustvo arsena, kako pokazuju brojni testovi, je oko 100 puta manje od limita definisanog Pravilnikom o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji otpada. Proces prerade ne generiše opasna isparenja, prvenstveno zbog niskih temperatura procesa i zbog same tehnologije (i bez filtera isparenja bi bila ispod zakonske granice). Sadržaj toksičnih metala u rudi je nizak. Naše postrojenje klasifikovano je kao postrojenje nižeg SEVESO reda, što znači da je prepoznato kao postrojenje niskog rizika akcidenata (dok na teritoriji EU postoji preko 12.000 postrojenja kategorisanih i definisanih ovim pravilnikom). Struja će biti isključivo zelena. Ispuštanje prečišćene i mineralizovane vode će biti na nivou od 0.8% rudarske industrije i 0.1% ukupne industrije u Srbiji.

  Rio Sava Exploration predlaže da se sledeći niz razgovora, sa istim ili širim učešćem stručnjaka, organizuje kada svi materijali i studije budu završeni. Ovim iskazujemo našu iskrenu želju da nastavimo svrsishodan dijalog sa akademskom i naučnom zajednicom, ceneći pre svega otvorenost i stručnost učesnika ovog naučnog skupa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE