Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Revolucionaran“ predlog Kine: QR kod kao zdravstvena potvrda za putovanje

  Kineski predsednik Si Đinping predložio je da se putovanja nakon pandemije kovida 19 obnove „globalnim mehanizmom“ koji bi se bazirao na upotrebi QR koda radi utvrđivanja zdravstvenog stanja putnika, prenose britanski mediji.

  „Moramo dodatno uskladiti mere i standarde i organizovati „brze puteve“ kako bismo olakšali uredan protok ljudi“, rekao je kineski predsednik.

  Kod bi se, rekao je, mogao koristiti za priznavanje „zdravstvenih potvrda izdatih na osnovu rezultata testova nukleinske kiseline“, prema transkriptu koji je objavila kineska državna novinska agencija Sinhua, a prenosi BBC.

  Kineski predsednik izneo je predlog prošlog vikenda na internet sastanku šefova država i vlada 20 vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija.

  Nije detaljno naveo kako bi funkcionisao takav režim, niti u kojoj bi meri sledio model kineskih aplikacija za učitavanje QR kodova, koje se koriste za suzbijanje virusa.

  „Nadamo se da će se više zemalja pridružiti ovom mehanizmu“, izjavio je Xi.

  U Kini je od februara na snazi program u sklopu kojeg građani imaju zdravstveni kod u bojama semafora. Zeleni signalizira dozvolu za putovanje, a žuti i crveni obavezan karantin.

  Tehnologiju je razvio finansijsko-tehnološki gigant Ant Financial, a dostupna je putem Alibabine aplikacije Alipay, ali i na WeChatu, čiji je vlasnik konkurent Tencent.

  Aktivisti: Trojanski konj?

  Aktivisti za ljudska prava u Human Right Watchu upozoravaju na problematične aspekte predloga kineskog predsednika.

  „Početni fokus na zdravlju lako bi se mogao pokazati trojanskim konjem čiji je cilj politički nadzor i isključivanje“, istaknao je na Twitteru izvršni direktor HRW Keneth Rot.

  Neke su zemlje već uočile prednosti primene te tehnologije u borbi protiv pandemije.

  Tako vlasti u Singapuru i Australiji koriste QR kod za pronalaženje kontakata zaraženih, a građani se njime prijavljuju i odjavljuju u restoranima, trgovačkim centrima, restoranima i na radnim mestima.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE