Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još jedna VAKCINA protiv COVID-19 koja „radi“

  Kompanija AstraZeneka je saopštila da bi vakcina protiv koronavirusa koju razvija mogla da bude 90 odsto efikasna i to bez propratnih efekata.

  Analiza podataka iz treće faze testiranja vakcine pokazuje da je efikasno sprečila oboljevanje od kovida 19 u 90 odsto slučajeva kada je davanje polovine doze praćeno jednom celom.

  U drugom režimu doziranja, kada su učesnicima date dve cele doze, vakcina je bila efikasna u 62 odsto slučajeva.

  U proseku, vakcina je pokazala 70 odsto efikasnosti, ali istraživači tvrde da se ispravnim doziranjem ona može zadržati na željenih 90 odsto.

  Kompanija AstraZeneka je postala još jedna u nizu onih koje su objavile pozitivne podatke u vezi sa vakcinom za borbu protiv koronavirusa, prenosi Rojters.

  Ranije je slične rezultate objavila kompanija Fajzer za čiju se vakcinu posle treće i finalne faze testiranja pokazalo da je efikasna u 95 odsto slučajeva, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje.

  I kompanija Moderna je saopštila da je njihova vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva i da će tokom narednih nedelja zatražiti dozvolu za njenu upotrebu.

  Kliničko ispitivanje vakcine koju razvijaju naučnici Univerziteta u Oksfordu za farmaceutsku kompaniju Astra-Zeneka, bilo je obustavljeno u septembru pošto je jedan od učesnika hospitalizovan.

  Ispostavilo se da je učesnik u testiranju dobio upalu kičmene moždine, ali je ispitivanje vakcine ubrzo nastavljeno.

  U oktobru su brazilske zdravstvene službe saopštile da je preminuo volonter koji je učestvovao u programu razvoja vakcine kompanije Astra-Zeneka, ali je program nastavljen jer je on bio deo kontrolne grupe kojoj je data vakcina za meningitis.

  „Veliki dan za čovečanstvo“

  Niko koje primio Oksfordovu vakcinu nije hospitalizovan niti je imao ozbiljnu kliničku sliku, rečeno je na konferenciji povodom treće faze Oksford vakcine na kojoj je Nedeljnik ekskluzivno učestvovao iz Srbije.

  Profesori Endrju Polard i Sara Gilbert objasnili su da je njihova vakcina nastala na višegodišnjem istraživanju koronavirusa, i da je danas veliki dan za čovečanstvo.

  Oni su rekli da su tražili kompaniju koja neće zaraditi na pandemiji, i da je to bila AstraZeneka.

  Profesorka Gilbert koja je napravila vakcinu rekla je da ona zaustavlja i prenošenje, odnosno da se jako smanjio broj asimptomatskih slučajeva koji šire zarazu, ali da očekuju dalje podatke oko toga.

  AstraZeneca će imati 200 miliona doza do kraja 2020, a 700 miliona će biti dostupno do kraja prvog kvartala 2021. Samo će Ujedinjeno Kraljevstvo do kraja godine dobiti 20 miliona doza, rekla je Pam Čeng iz AstraZeneke.

  Rusi „reklamiraju“ svoju vakcinu: Biće MNOGO JEFTINIJA od američke

   

  Izvor: RTS, Nedeljnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE