Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sveti gral baterija

  Revolucija: Naučnici sa Harvarda razvili „sveti gral“ litijumskih metalnih baterija

  Istraživači sa Harvard Džon A. Paulson Škole inženjeringa i primenjenih nauka (SEAS) razvili su novu litijumsku metalnu bateriju koja može biti punjena i pražnjena najmanje 6.000 puta — više od bilo koje druge baterija na punjenje — i može biti ponovno napunjena u roku od nekoliko minuta, piše portal Odrzime.rs.

  Istraživanje ne samo da opisuje novi način izrade čvrstih baterija sa litijumskim metalnim anodom, već nudi i novi uvid u materijale koji se koriste za ove potencijalno revolucionarne baterije. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Materials.

  “Litijumske metalne anodne baterije smatraju se svetim gralom baterija jer imaju deset puta veći kapacitet od komercijalnih grafitnih anoda i mogu značajno povećati domet električnih vozila”, rekao je Xin Li, vanredni profesor nauke o materijalima na SEAS-u i glavni autor rada.

  “Naše istraživanje predstavlja važan korak ka praktičnijim čvrstim baterijama za industrijske i komercijalne primene. U našem dizajnu, litijumski metal je obavijen oko čestice silicijuma, kao tvrdi čokoladni omotač oko jezgra lešnika u čokoladnoj kuglici”, rekao je Li.

  Ove obložene čestice stvaraju homogenu površinu preko koje je gustina struje ravnomerno raspoređena, sprečavajući rast dendrita. I, budući da elektroplating i skidanje mogu brzo da se odvijaju na ravnoj površini, baterija se može napuniti za samo oko 10 minuta.

  Istraživači su izgradili verziju baterije u veličine poštanske marke, koja je 10 do 20 puta veća od ćelije u kovanici koja se pravi u većini univerzitetskih laboratorija. Baterija je zadržala 80% svoje sposobnosti nakon 6.000 ciklusa, nadmašivši druge baterije na tržištu danas. Tehnologija je licencirana preko Kancelarije za razvoj tehnologije Harvarda kompaniji Adden Energy, spinoff kompaniji Harvarda koju su osnovali Li i tri alumnisa Harvarda.

  Više o ovoj temi pročitajte na našem portalu Održime.

  Revolucija: Naučnici sa Harvarda razvili „sveti gral“ litijumskih metalnih baterija

  Izvor: BIZLife/Održime.rs

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE